latinica  ћирилица
09/06/2018 |  16:53 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Изградњом Дринског насипа Себмерија ће коначно бити заштићена од поплава

Након изградње дринског насипа у дужини од 34 километра од Глоговца до ушћа Дрине у Саву, Семберија ће бити у потпуности заштићена од поплава. Ако експропријација земљишта буде реализована планираном динамиком, радови би могли почети у августу. Пројекат, вриједан 13,8 милиона долара, биће финансиран из кредита Свјетске банке.

Изградња Дринског насипа, који је стратешки пројекат заштите од вода, у првој фази требало би да почне уз доњи ток ријеке Јање и настави уз Дрину у дужини 4,6 километара. У току је избор извођача радова и договори са мјештанима који захтијевају да се измијени траса, јер иде преко њихових ораница. Ипак, сви су сагласни да је насип спас за Семберију јер су годинама трпјели штету од поплава.

Мјештани који се још нису опоравили од поплава из 2014, знају да ће након изградње насипа њихова имовина коначно бити заштићена.

Пројектована траса насипа гарантује сигурност и трајну заштиту од великих вода, тврде пројектанти, а одобрена је и од експерата Свјетске банке.

-Свака друга пракса која би значила помјерање градње на обалама значила би несигурно рјешење које ни један пројектант не би препоручио - истиче Недељко Судар, директор Завода за водопривреду.

Извођач радова за прву фазу изградње требало је да буде изабран 25. маја, али је рок пролонгиран до 2.јула како би се постигао договор са мјештанима.

Михајло Стевановић, координатор на пројекту, истиче да је ово је јединствена прилика да се изгради овај насип јер су, како каже, повољни кредитни услови - отплата је на 25 година и 5 одина грејс периода, са ниском каматом која се креће око 1%. Таква прилика се не пропуша, каже Стевановић.

Процјењује се да у насељима дуж ријеке живи више од 100.000 становника, а 20.000 трпи директну економску штету од поплава. Евидентно је, кажу стручњаци, да времена за даље чекање нема - објекат се мора градити јер прогнозе су такве да можемо очекивати веће поплавне таласе, знатно веће од оних у блиској прошлости.