latinica  ћирилица
09/06/2018 |  17:20 ⇒ 19:25 | Аутор: РТС

Томићевић и Зорић шампиони Европе уз свјетски рекорд

Српски кајакаши Марко Томићевић и Миленко Зорић постали су шампиони Европе у двосједу на 1.000 метара на првенству у Београду, остваривши нови свјетски рекорд. Чак шест посада репрезентације Србије је успјело да се квалификује за финалне трке на Европском првенству. Предсједник Вучић, премијерка Брнабић и министар Удовичић честитали кајакашима.

Свјетски прваци и олимпијски вицешампиони додали су сада европско злато на Ади Циганлији и то пошто су претходно имали континентално сребро и двије бронзе.

 Српски двојац завршио је трку у времену од 3:04.940 минута поставивши нови свјетски рекорд у овој дисциплини.

Сребро је припало Нијемцима Максу Хофу и Маркусу Гросу, а бронза шпанској посади Франсиско Кубелос - Ињиго Пења.

Кајакаши Србије су првог такмичарског дана на Европском првенству у кајаку и кануу на мирним водама на Савском језеру изборили учешћеу чак шест полуфиналних трка, тако да се може очекивати још неколико значајних одличја.

Предсједник Србије Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић и Министар омладине и спорта Вања Удовичић посебним порукама честитали су нашим кајакашима освајање медаље.

"Честитам српским кајакашима Марку Томићевићу и Меленку Зорићу освајање злата у трци двосједа на 1000 метара на Европском првенству у Београду!", написао је предсједник Александар Вучић на свом Твитер налогу.

"Још један велики успјех наших кајакаша! Браво за Марка Томићевића и Миленка Зорића! Честитам вам освајање златне медаље и желим још много нових спортских успеха", поручила је премијерка Ана Брнабић. 

"Кајак још једном блиста у пуном сјају! Наши сјајни момци, наш двојац Марко Томићевић и Миленко Зорић постали су шампиони Европе и тиме још једном потврдили да су увек најбољих међу најбољима! Честитам Марку и Миленку, њиховом стручном штабу и Кајакашком савезу Србије на овом успјеху ", наводи се у честитки министра Вања Удовичића.

Томићевић, који је заједно са Зорићем освојио златну медаљу на Европском првенству у Београду, изјавио је да су испунили велику жељу и примарни циљ ове сезоне.

"Немам шта више да пожелим. Хтјели смо злато и да се покажемо пред нашим људима. Пресрећан сам.. Имали смо подршку породица и навијача, то нам је дало снагу", рекао је Томићевић за РТС.

Он је додао да је српски тандем имао слаб старт трке, али да га то није пољуљало на путу до злата.

"Држали смо наш ритам и били одлични до краја. Овом трком испунили смо главни циљ ове године".

Томићевића и Зорића у августу у Португалији очекује напад на одбрану свјетског злата.

"Сада је изазов да одбранимо свјетску титулу, а послије тријумфа у Београду идемо растерећени. Битно нам је Свјетско првенство, али је такмичење у Београду било важније", закјучио је Томићевић, са Зорићем члан посаде који има и олимпијско сребро из Рија.