latinica  ћирилица
10/06/2018 |  10:20 ⇒ 12:52 | Аутор: РТРС

Лука Брчко: Рекордан претовар робе у посљедних 10 година

Лука Брчко у првих пет мјесеци ове године, остварала је рекордан претовар робе у посљедних 10 година. У овом јавном предузећу истичу да су захваљујући пловном водостају Саве, успјели само у мају да претоваре 35 хиљада тоне робе.

Због ниског водостаја Саве, претовар робе у Луци Брчко, не одвија се током цијеле године, него током пловних мјесеци, којима је просјек од 6-7. Због обима посла у том периоду ради се у двије смјене, без одмора.

"Радно вријеме почиње у 7 часова и радимо претежно у двије смјене, а када има претовара и до 23 навече. Захвљујући ангажовању наших запосленика успјели смо остварити позитивне резултате", рекао је пословођа Радне јединице претовар Предраг Божић.

Низак водостај Саве, током прошле године, није омогућио реализацију плана од 185.000 тона претоварене робе. У првој половини ове године, ситуација је знатно боља, чак је оборен и рекорд од првог јануара, претоварено је више од 90.000 тона.

"У мају је претоварено око 33.000 тона разних врста терета, што је премашило све досадашње претоваре у задњих 10 година а и укупно у задњих 6 мјесеци постигли смо највећи успјех у задњих 10 година", истакао је Алија Османбашић, замјеник директора за стручно техничке послове.

Највећи проблем за рад Луке Брчко представљају застарјели кранови. Од 2015. чека се реализција договореног кредитног арнжмана од седам милиона евра и три милиона донације са Европском банком за обнову и развој, како би се реализовао пројекат реконстуркције и ревитализације Луке Брчко. Из управе поручују да се чека добра воља неких сарајевских политичара и њихових брчанских експонената.

"Сви овдје знају да је наш највећи проблм дизалица и обала на којој дизалице раде. И сви знају да ми имамо исто одобрена средстава од Европске банке за обнову и развој", каже директор ЈП Луке Брчко Маринко Виљушић.

За релаизацију плана ревитализације луке Брчко и чишћења пловног пута ријеке Саве, на њеним критичним тачкама, постоји и пројекат са Свјетском банком, на коме заједничке интересе имају Србија, Хрватска, Федерација, Република Српска и Дистиркт Брчко али као и о свему другом и овом пројекту, посљедњу ријеч, даће политика.