latinica  ћирилица
10/06/2018 |  12:22 ⇒ 18:56 | Аутор: СРНА

Деђански: Велика Британија жели да изврши притисак на српске бираче

Шеф Центра за развој међународне сарадње Стевица Деђански сматра да Велика Британија, поводом најаве да ће послати 40 припадника своје војске као појачање ЕУФОР-у током општих избора у БиХ, жели да изврши притисак на српске бираче, што ће бити контрапродуктивно.
Стевица Деђански -
Стевица Деђански

Деђански је у изјави Срни оцијенио да ће то изазвати посебан отпор код Срба који сматрају да нико не треба да на њих врши притисак.

"Ако су хтјели да спријече /Милорада/ Додика да побиједи, мислим да ће му дати вјетар у леђа што је за српски народ у принципу више него добро", рекао је Деђански.

Поводом писања британског "Тајмс" да ће Велика Британија послати 40 припадника војске који ће се придружити Мисији ЕУ и НАТО-а у БиХ како би "спријечили руско мијешање у октобарске изборе", Деђански је рекао да је то очигледан примјер како се крши међународно право и врши притисак на Додика да не побједи на изборима у БиХ.

Он је напоменуо да Велика Британија званично није члан ЕУ и да нема право да врши притисак на српске бираче, као и да је та земља кроз историју радила против српских интереса, подсјетивши да су то хтјели и 2014. године резолуцијом о Сребреници.

"Ако нека земља жели да обиљежи нашу земљу као геноцидну, то показује намјере", нагласио је Деђански.

Он је оцијенио да ова ситуација не би требало да изазове проблем већ да помогне да се српско гласачко тијело хомогенизује и да подржи српског представника, који ће бранити српске интересе.

"Сви знамо да је то Милорад Додик због чега су они сада и уплашени зато што су у Предсједништву БиХ до сада радили они Срби који су некада радили у српском интересу, а некада ишли по своје мишљење у стране амбасаде. Тога више неће бити", рекао је Деђански.

Уколико се буде поштовало међународно право, Деђански каже да британских официра и војника неће бити у октобру у БиХ.

"Али, ми смо научили да се међународно право, што се тиче Срба, не примјењује и за нас постоје посебна права", закључио је Деђански.

Из британске Амбасаде Срни је раније речено да Велика Британија не шаље додатних 40 војника и официра у мисије ЕУ и НАТО-а у БиХ ради "спречавања уплитања Русије у опште изборе у октобру", већ да је одговорила на захтјев оперативног команданта ЕУФОР-а Џејмса Еверарда за упућивање тих војника да би се унаприједили капацитети ЕУ снага.