latinica  ћирилица
11/06/2018 |  11:37 ⇒ 14:48 | Аутор: РТРС

У ДОБОЈУ ПРОНАЂЕНО 12 МИГРАНАТА - Додик: Највећа одговорност на заједничким институцијама

На подручју Полицијске управе Добој пронађено је 12 миграната, држављана Пакистана и Индије, који су на територију Српске илегално ушли из сусједних земаља.
Добој, Република Српска - Фото: илустрација
Добој, Република СрпскаФото: илустрација

Гранична полиција БиХ, током ове године, предузела је мјере према више од 6.000 држављана високог миграционог ризика на подручју источне Херцеговине, Зворника и Вишеграда.

Директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић рекао је да и даље недостаје 500 полицајаца који би директно били укључени у послове спречавања илегалних миграција.

Осим одвраћања од илегалног преласка границе, Гранична полиција БиХ у континуитету је надзирала, контролисала и организовала заједничке пунктове и патроле са полицијом сусједних земаља, рекао је директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић.

"Од илегалног преласка одвраћено је 4.006 лица, а 2.007 лица откривено је непосредно након илегалног преласка границе. Највише миграната у БиХ долази из Сјеверне Африке, Азије, Блиског истока и самопроглашеног Косова, међу њима има и лица из рањивих категорија као што су дјеца, труднице, болесне особе", истакао је Галић.

Иза доласка већег броја миграната крију се велики безбједносни проблеми и ако власти из Сарајева дозволе да БиХ преплаве мигранти, то ће несумњиво имати далекосежне и негативне посљедице, сматра професор на Универзитету у Источном Сарајеву Срђан Перишић.

"Власти у Сарајеву су се неозбиљно и неспремно ухватиле у коштац са овим проблемом, посебно имајући у виду безбједносни аспект, док је Влада Републике Српске благовремено уочила проблем и донијела низ мјера, којима покушава да заштити своје грађане", навео је Перишић.

Највећа одговорност због миграционе кризе је на заједничким институцијама, поручује предсједник Милорад Додик.

"Заједничке институције су изгубљене, "отаљавају" свој посао када је прича са мигратима у питању. Што се тиче мигрантске кризе, ми смо и раније упозоравали. Много раније је требало обезбиједити границе и пратити стање у региону", наглашава Додик.

Да су илегалне миграције велики проблем, указују и из Уједињене Српске. За такву ситуацију криве Савјет министара који је, тврде, неспособан да се суочи са мигрантском кризом и сматрају да до избора треба формирати технички сазив.

Предсједник странке Ненад Стевандић подсјетио је на став Европске комисије, према којем неће бити дозвољен масован прилив избјеглица као 2015. године, и да су спољне границе Европске уније потпуно затворене, због чега би БиХ могла постати својеврстан миграциони логор.

"Невјероватно је да министар безбједности 5. јуна изјави да су мигранти нашли нове, до сад њима непознате руте", каже Стевандић.

"Уколико они нису способни да ријеше тај проблем, онда надлежност треба вратити ентитетима, јер су они то боље радили док су били у њиховој моћи", наводи Милан Петковић, замјеник предсједника Уједињене Српске.

Поред мигрантске кризе, постоји још много разлога да се тражи смјена Савјета министара БиХ, који све мање личи на озбиљну институцију, с обзиром на политичко недјеловање и несналажење, поручила је предсједница Владе Жељка Цвијановић.

"Мени је било природно да су они давно поднијели оставке, онда када су под блокадом држали 750 милиона КМ, које су ускратили грађанима и институцијама Српске. Да се тако нису понашали, многи инфраструктурни пројекти давно би били започети или би била настављена њихова реализација", сматра Цвијановићева.

Ако мигранти буду пристизали овим темпом, што је извјесно, до краја године у БиХ ће их бити више од 20.000, упозоравају аналитичари. Тврде да није ријеч о избјеглицама, већ мигрантском џихаду; Усаглашено сузбијање свим средствима, није само право и обавеза Београда и Бањалуке, већ и егзистенцијално питање, закључују стручњаци.