latinica  ћирилица
11/06/2018 |  16:13 ⇒ 17:57 | Аутор: РТРС

Почео упис у средње школе

Данас је почео упис у први разред средњих школа. Планом уписа мјеста ће бити за 11.083 ученика. И ове године, највише мјеста је у гимназијама, као и школама које образују смјерове електротехника, право, економија и трговина. Из ресорног министарства кажу да су дефицитарна сва занимања трећег степена.

Бањалучка Школа ученика у привреди уводи и нова занимања: електроничар телекомуникација, техничар за обраду дрвета и техничар моделар обуће. Ово посљедње, као дефицитарно, стипендираће привредници и Град.

"У кожарској струци, моделар обуће имаће пристојну стипендију, сваки ученик који овај смјер упише имаће стипендију од локалне заједнице, односно општине, Града Бањалука", истиче директор Школе ученика у привреди у Бањалуци Драгољуб Вуковић.

На подручју Приједора засад, највећа заинтересованост је за медицинску струку.

"Школе су дужне да до десет часова у четвртак објаве резултате првог круга јунског уписа. Сљедеће недјеље почиње борба за све остале", рекла је предсједница Актива директора средњих школа града Приједора Валентина Совиљ.

У Бијељини поново уводе занимање фризера, које је укинуто 1996. године.

"Поред столара које смо раније реализовали и још неких занимања које смо реализовали и у оквиру Техничке школе, данас је реализовано занимање фризера у оквиру Пољопривредне медицинске школе", каже предсједник Актива директора средњих школа у Бијељини Душко Ђурић.

У Средњошколском центру Пале, најатрактивније занимање и даље је туристички техничар.

"Међутим, због тога што немају тржиште рада, не траже такав профил, то занимање, зато смо се ове године одлучили за једно одјељење туристичких техничара. Међутим, и даље влада интерес за Гимназију", наглашава директор Средњошколског центра Пале Недељко Газивода.

Планом уписа у средње школе, предвиђен је већи број мјеста у школама од броја матураната основних школа. Разлог је једноставан.

"Разлог је, за Подриње, да нам долази дио ђака из Србије, а ови у линији разграничења или ентитетској линији кажу да дио дјеце долази из Федерације, и ми смо то све одобрили", изјавио је министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић.

Пријем докумената за упис у средње четворогодишње школе за ученике који имају 60 и више бодова, биће отворен до уторка, 12. јуна. За оне испод 60 бодова, предаја докумената је од 18. до 20. јуна. Други уписни рок је почетком јула.