latinica  ћирилица
11/06/2018 |  16:36 ⇒ 19:34 | Аутор: СРНА

Дачић: Мигрантска криза се понавља са новим таласима и рутама

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је у Сплиту да треба бити свјестан да се мигрантска криза понавља, не у истом обиму, нити истог интензитета, али са новим таласима, рутама и изазовима.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

"Чак и ако не утиче поново на Србију директно, спремни смо да наставимо са конструктивном сарадњом и да радимо заједно са свима вама у решавању овог заједничког проблема", рекао је Дачић на Годишњем састанку министара иностраних послова држава чланица Централно-европске иницијативе.

Он је истакао да је Србији, као и осталим земљама на западном Балкану, од непроцјењиве важности да се несметано настави процес интеграција, уз очекивање да ће недвосмислена подршка и разумијевање долазити од свих чланица ЕУ, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Дачић је оцијенио да су интеграције првенствено процес дугих и тешких реформи и да је пуноправно чланство у ЕУ једина стратешка опција за партнере на западном Балкану.

"Напредак сваког од нас појединачно у процесу ЕУ интеграције има позитиван ефекат и на остале у региону. Залажући се за стабилност у региону, сви ми заправо радимо на одрживости и напретку наших економија", нагласио је Дачић.

Он је оцијенио да политика проширења ЕУ представља један од најважнијих инструмената Уније, не само у стабилизацији региона и помоћи постизању економског просперитета, већ и постизању стабилности и безбједности Уније као цјелине.

Према његовим ријечима, јасна перспектива чланства у ЕУ била је и остала главни покретачки фактор низа реформских активности и позитивног развоја у региону.

"Србија је посвећена процесу приступања ЕУ, у оквиру којег је до сада отворила 12 преговарачких поглавља. Циљ нам је да отворимо што више поглавља за која смо спремни у што краћем времену, како би целокупан државни апарат мога да буде усредсређен ка кључном и јединственом циљу - пуноправном чланству у ЕУ", навео је Дачић.

Он је подсјетио на економске успјехе Србије у претходној години као што је буџетски суфицит, смањење јавног дуга на испод 58 одсто, смањење незапослености са готово 26 одсто на 13, као и незапосленост међу младима са 51 на 33 одсто.

Напомињући да се сви у региону суочавају са "одливом мозгова", Дачић је навео да ће очекивани економски раст за наредни период и планиране стране инвестиције створити и могућности за запошљавање, нарочито младих.

Када је ријеч о регионалној сарадњи, Дачић је рекао да је препознавање заједничких интереса и пуна подршке регионалној сарадњи један од равноправних стубова спољне политике Србије, која посебну пажњу придаје активностима у оквиру "Берлинског процеса".

Он је навео и да Србија подржава примјену регионалних пројеката, заједнички усаглашених на прошлогодишњем Самиту о западном Балкану у Трсту, посебно када је ријеч о инфраструктури, улагањима у младе.

Дачић је додао да Србија подржава и усаглашавање евентуално нових заједничких пројеката у другим областима, који би довели до бољитка живота у региону и прије формалног чланства у ЕУ.

"Такође, најозбиљније се припремамо за предстојећи Самит у Лондону, који ће осим већ уходаних тема, покренути и питање безбедности, те већу регионалну повезаност у том смислу", рекао је Дачић.

Када је ријеч о стабилности, Дачић је подсјетио на нове изазове као што је напуштање мултилатерализма, сукоби на границама Европе, јачање десничарских покрета, популизма и општа радикализација и банализација политичке сцене.

Он је истакао да тероризам и даље опстаје упркос поразу такозване "Исламске државе", а ту су и миграције, излазак Велике Британије из ЕУ.

"То су само неке од опомена које подсећају на неопходност да Европа и ЕУ и уједињују се, како би оствариле заједничке интересе на континенту и према спољном свету", рекао је Дачић.