latinica  ћирилица
11/06/2018 |  18:42 ⇒ 20:29 | Аутор: РТРС

Настављена археолошка ископавања на мјесту остатака манастира Ђурђевац

На локалитету Крива Ријека на тромеђи Козарске Дубице, Новог Града и Приједора настављена су археолошка ископавања на мјесту на којем су пронађени остаци манастира Ђурђевац. Претпоставља се да манастир потиче из 14-ог вијека.

Трагом вијести из Шематизма бањалучко-бихаћког из 1901.године, прије три године почела су археолошка ископавања на локалитету Криве Ријеке. Циљ - сачувати културно и духовно благо овог подручја на којем је био манастир Ђурђевац.

"Ради се о импозантном локалитету, односно о једној великој условно кажемо манастирској цркви. Која је неких димензија 18 пута 10 м чије смо испод ове шуме трагове нашли", каже археолог Миленко Радивојац.

Перо Тодоровић, конзерватор из Завичајног музеја Градишка, истиче да је та површина била веома урушена и да је требало приступити санацији, да би се видјело како је некада било.

Мјештани Криве Ријеке били су изненађени када је прије три године исјечена шума на локалитету на којем се врше археолошка ископавања.

"Ми смо чули за воду ове њиве и оранице. Ту смо долазили као дјеца пецати рибу, али никад нисмо претпостављали да ту има манастир. Ево, доказало се да има", каже Драшко Шипка из Криве Ријеке.

Због недостатка средстава, засад неће бити истраживано шире подручје на којем се претпоставља да је био конак и остали пратећи садржаји манастира Ђурђевац.

Претпоставља се да је манастир срушен почетком 16. вијека, пред најездом Турака.