latinica  ћирилица
12/06/2018 |  12:18 ⇒ 12:26 | Аутор: СРНА

Струка да утврди истину о посљедицама НАТО бомбардовања

Тијело за утврђивање посљедица НАТО бомбардовања Србије по здравље људи и животну средину урадиће свој посао стручно и одговорно, а предвиђено је и да се прати и здравствено стање српских војника који су 1999. године боравили на Космету, изјавила је данас начелник Клинике за неурохирургију Клиничког центра Србије Даница Грујичић.
Потписан споразум о формирању тијела за утврђивање посљедица НАТО бомбардовања - Фото: СРНА
Потписан споразум о формирању тијела за утврђивање посљедица НАТО бомбардовањаФото: СРНА

Она је на конференцији за новинаре након потписивања Споразума о оснивању овог тијела, рекла да је, због недостака средстава, 2003. године прекунуто праћење здравља српских војника који су током 1999. године боравили на Косову
и Метохији.

Грујичићева је нагласила да је изузетно важно што је иза пројекта стала држава Србија која је гарант да ће тијело урадити свој посао на најбољи могући начин, и то са аспекта струке.

- Циљ је да утврдимо истину, без обзира да ли ће се некоме допасти или не - рекла је она, додајући да је подршка Владе Србије значајна и због средстава која су неопходна за свеобухватна истраживања.

Министар здравља Србије Златибор Лончар рекао је на конференцији за новинаре да ће задатак тог тијела бити да на стручним основама утврди све чињенице о томе шта се догађало за вријеме НАТО бомбардовања Србије и након тога.

Лончар је истакао да је то изузетно битно и за садашње и за будуће генерација.

- Хоћемо да изнесемо чињенице, нећемо да прејудицирамо ништа, али хоћемо да знамо шта се догодило - рекао је Лончар.

Министар заштите животне средине Србије Горан Триван рекао је новинарима да ће надлежни у Србији, када тачно буде утврђено шта се догодило, знати шта да предузму да заштите људе и биодиверзитет.

- Није овдје ријеч само о осиромашеном уранијуму, већ и о уништеном хемијском и петрохемијском комплексу - рекао је Триван.

Он је истакао да лично вјерује да су највеће посљедице НАТО агресије осиромашеним уранијумом на Косову и Метохији и да грађани тог дијела територије Србије имају право да знају истину.

- На Косову у и Метохији то није питање српске пропаганде већ питање истине и будућности дјеце - рекао је Триван.

Према његовим ријечима, рад тог тијела нема и неће имати никакву политичку компоненту.

- Ово није политичко питање и нема никаву политичку конотацију већ ће наука и струка бити потпуно аутономне у утврђивању чињеница - рекао је он.

Триван је нагласио и да ће резултати истраживања бити доступни цијелом свијету.

- Србија истраживањем овог злочина не осуђује никога, већ хоће да помогне себи - рекао је он.

Триван је нагласио и да то тијело неће одустати од утрђивања чињеница о посљедицама НАТО агресије упркос притисцима, а на питање новинара о чему је конкетно ријеч, он је одговорио да то не може да каже.

Он је истакао и да Србија има обавезу према својим грађанима да утврди потпуну истину у вези са НАТО агресијом из 1999. године, и то, каква год да је.

- То није питање само истине, за Владу Србије је то и питање будућности - каже Триван.

Триван и Лончар потписали су данас у Београду Споразум о оснивању заједничког, међуресорног тијела за утврђивање посљедица НАТО бомбардовања Србије по здравље људи и животну средину.

Споразум, који је усаглашен на досадашњим радним састанцима државних институција, раније су потписали и министар одбране Александар Вулин и министар просвјете, науке и технолошког развоја Србије Младен Шарчевић, речено је на конференцији за новинаре у Влади Србије послије потписивања.

Циљ тијела за утврђивање посљедица НАТО бомбардовања Србије по здравље људи и животну средину је и да прикупи све досадашње податке о бомбардовању Србије осиромашеним уранијумом, а у његовом раду учествоваће и еминентни научни и медицнски радници свих профила.

Чланови овог тијела, осим министара, су и представници научне и стручне заједнице, водећи српски стручњаци у областима од значаја за утврђивање посљедица НАТО бомбардовања у Србији.