latinica  ћирилица
12/06/2018 |  12:22 | Аутор: СРНА

Вучић: Проблем Космета не може бити ријешен без Вашингтона и Москве

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да ће Београд преговарати са Приштином под окриљем ЕУ, али да није реално мислити да се нешто у вези са Косметом може завршити а да о томе нису обавијештени или да не учествују на један или други начин Вашингтон или Москва.
Александар Вучић - Фото: РТРС
Александар ВучићФото: РТРС

- Ако већ учествује Вашингтон, извините, наш је интерес да се за одређене ствари пита и Москва, да буде неко ко није признао независност Косова и Метохије - рекао је Вучић новинарима у Старој Пазови, коментаришући информације о могућем укључивању САД у преговоре Београда и Приштине.

Он је додао да је Србија увијек спремна за разговор, али да је за рјешење које треба да обиљежи њену будућност миром и економским просперитетом и компромисом потребно да има ЕУ, али и велике силе попут САД, Русије, Кине и других.

- Причао сам о томе и са /предсједником Русије Владимиром/ Путином и са руским амбасадором у Београду Александром Чепурином прије неколико дана, као и са амбасадором САД /Кајлом Скотом/ - рекао је Вучић, који је честитао руском народу и предсједнику Владимиру Путину данашњи национални празник Дан Русије.

Коментаришући медијске информације о постојању нацрта коначног споразума између Београда и Приштине, Вучић је рекао да није видио ништа као папир ЕУ, ни као нацрт, ни као приједлог.

Он је навео да, када се нешто добије од Приштине, зна се да иза тога не стоји само Приштина.

- Када некада нешто добијете са друге стране Атлантика, такође знате да су и неки у Европи питани. Тако да, када дође нешто озбиљно, ја ћу вас обавијестити - рекао је Вучић.

Кадаје ријеч о учешћу Срба у будућој такозваној "војсци Косова", Вучић је рекао да Приштина вара Србе на Космету и нуди огромне плате само за њих да би учествовали у тој војсци, те истакао да апелује на Србе да то не раде.

- Они /Албанци/ немају право на формирање војске. Апелујем на Србе да у томе не учествују, јер су доста Срби били у различитим војскама. Ми имамо једну своју војску, Војску Србије, и то је моја молба и апел - рекао је Вучић.

Он је додао да у једном новобрдском селу на Космету постоји велики број Срба који су се пријавили за такозвану "војску Косова".

- Хоћете ли да сутра ти људи дођу да окупирају сјевер /Косова/, да удари Србин на Србина? - упитао је Вучић.

Говорећи о позиву турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана да присуствује отварању гасовода Танап у Турској, који ће ићи до Италије, Вучић је рекао да је то од великог значаја за даљи напредак односа Србије и Турске, са којом жели најбоље односе.

- За нас је ово прије свега од великог билатералног значаја. Част је за нас да будемо позвани ту, иако не мислим да ће у Танапу бити много гаса за Србију, али ће бити за Италију, за Албанију. Што значи да ће од Турског тока бити за нас /гаса/ -ћ рекао је Вучић.

Он је рекао да му је значило то што га је турски предсједник телефоном позвао и замолио да дође на отварање Танапа, јер су и Турци на његову молбу дошли да улажу у сиромашне дијелове Србије.

Коментаришући медијске написе да се емиратска авиокомпанија повлачи из менаџмента Ер Србије, Вучић је рекао да се, колико зна, она не повлачи, али да ће, можда, нешто пребацити на мајку-фирму.