latinica  ћирилица
12/06/2018 |  15:28 ⇒ 13/06/2018 | 07:25 | Аутор: РТРС

Аустрија протјерује имаме џамија – најмање 20 је из БиХ

Аустрија ће ускоро затворити седам џамија у земљи и протјерати имаме који се финансирају из иностранства и заступају селефистичке ставове, најавио је аустријски канцелар Себастијан Курц.

Сагласност је дала и Исламска заједница Аустрије, а очекује се да би могло бити протјерано 60 од укупно 250 имама у овој земљи. Скоро трећина њих су поријеклом или имају везе са БиХ, па би њихов повратак могао да представља и безбједносну пријетњу земљи.

Одлука о протјеривању 60 имама из Аустрије дуго је припремана и није резултат нагле одлуке аустријских власти, него прикупљених информација у оквиру Еуфора у БиХ и Савезне управе за заштиту уставног поретка у Аустрији, каже експерт за борбу против тероизма, Џевад Галијашевић. Додаје да су, међу 11 лица против којих је већ покренута процедура протјеривања, и два држављанина БиХ. 

"Очекивати је да се Хафиз Мухамед Порча врати у БиХ, јер он је Сарајлија, рођен на Бјелавама. Очекивати је да се и неки други имами врате искључиво у земљу свог поријекла, а то је БиХ. Дакле, ово ће бити велики проблеми", рекао је Галијашевић.

Покушали смо да контактирамо и министра безбједности БиХ, Драгана Мектића како бисмо и од њега чули да ли ће евентуални повратак протјераних имама из Аустрије у БиХ представљати безбједносни проблем, али се није јављао. Галијашевић поручује да је, на овај начин, Аустрија сигнализирала Европи да је управо БиХ највећи безбједносни проблем у Европи и да безбједносне агенције не раде ништа, рекао је Галијашевић.

"У БиХ легално, јавно и дрско се промовишу селефистичке идеологије. Оне су биле основ да многи џихад ратници оду пут Сирије. Истовремено, те селефистичке организације се и финансирају из иностранства, а да никада ниједна безбједносна агенција из Сарајева није ни покушала то финансриање да спријечи. Такође, не постоји санкционисање оваквих идеологија у БиХ", истакао је Галијашевић.

Одлука о затварању џамија и протјеривању имама готово да није имала противника у Аустрији, али су зато оштро протестовали турски званичници, који су одлуку назвали исламофобном. Заснована је на закону донесеном 2015. године, по којем имами морају да користе службени, на њемачки језик преведен Куран, и не смију бити финансирани из иностранства. Осим тога, у спорним џамијама често су проповиједани селафистички и екстремно десни ставови.

"Желимо Ислам аустријског модела, а не онај којим управљају стране земље. У нашој земљи нема мјеста за паралелна друштва, политички ислам и радикалне трендове", нагласио је канцелар Аустрије Себастијан Курц.

Иако у Аустрији нису забиљежени исламистички терористички напади, а односи с муслиманском заједницом релативно су стабилни, процјењује се да је више од 200 лица из Аустрије у протеклих неколико година отишло у Сирију и Ирак, како би се борили на страни ИСИЛ-а. Иначе, само током посљедњиx 17 година, муслиманска заједница у Аустрији је удвостручена и сада броји око 700 хиљада чланова, показују посљедња истраживања бечког Института за демографију.