latinica  ћирилица
12/06/2018 |  15:44 ⇒ 21:20 | Аутор: РТРС

Најбројнија основна школа у Српској биће проширена са осам нових учионица

Најбројнија основна школа у Српској - Основна школа "Бранко Радичевић" у Бањалуци, биће проширена са осам нових учионица и фискултурном салом. Градска управа обезбиједила је просторно-планску документацију и издала грађевинску дозволу, а Влада обезбиједила средства.

У току је тендерска процедура за избор извођача за доградњу објекта и проширење капацитета школе.

Школу "Бранко Радичевић" у 67 одјељења похађа чак 1.750 ученика . Девети разред ове године завршиће 6 одјељења. У први разред уписано је чак 220 ученика, који ће бити распоређени у 8 нових одјељења. Директорка школе каже да је то додатни показатељ да је неопходно порширење школе.

"Девет нових учионица растретиће наставу. У њих ће у двије смјене бити смјештено 18 одјељења, што ће омогућити укидање друге смјене која сада почиње у три и 10 и ученици из школе излазе у пола осам навече", рекла је директорка ОШ "Бранко Радичевић" Дарија Мићић.

Град је обезбиједио потребну документацију и грађевинску дозволу. Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић поручио је да је почело рјешавање деценијског проблема са којим се суочавају становници Старчевице. Доградњом, простор школе биће већи за око хиљаду квадрата.

"Ви знате који је то проблем школа покрива 35-40 хиљада становника Старчевице. Град је би свјестан да је то огроман проблем и град и Влада експресно су реаговали", нагласио је начелник одјељења за просторно уређење града Бањалука Слободан Станаревић.

Средства за доградњу школе обезбиједила је Влада Српске. Тачан износ знаће се по расписивању тендера за избор извођача. 

"Тендер је расписан и крајем идуће седмице биће отворене понуде и онда ћемо видјети да ли ће се неко жалити. Знате како иду процедуре по закону. Ако се не буде нико жалио сви услови за извошење радова су ту", навео је министар просвјете и културе Дане Малешевић.

Школа тренутно има 26 учионица и 67 одјељења, која су распоређена у три смјене због недостатка простора.