latinica  ћирилица
12/06/2018 |  19:32 ⇒ 19:34 | Аутор: СРНА

Вулин: Формирање војске на Космету апсолутно неприхватљиво за Београд

Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је у Паризу на састанку са министром војске Француске Флоранс Парли да је за Србију војска самопроглашеног Космета неприхватљива и да би непоштовање Резолуције 1244 изазвало нестабилност у региону.
Александар Вулин - Фото: СРНА
Александар ВулинФото: СРНА

"Још једном сам подвукао да је за нас формирање војске /самопроглашеног/ Косова апсолутно неприхватљиво и да њено формирање, супротно Резолуцији 1244, може да изазове дубоку дестабилизацију на цијелом Балкану", рекао је Вулин.

Он је нагласио да Србија, захваљујући својој позицији војне неутралности, може да сарађује и са Истоком и са Западом и да износи своје ставове, гдје год се нађе, водећи, прије свега, рачуна о интересима Србије, али и поштујући интересе других народа да живе у миру.

Вулин је истакао да је састанак са Парли била прилика за подсјећање да су се Срби и Французи и у Првом и у Другом свјетском рату борили за исте вриједности - за слободу, саопштено је из Министарства одбране Србије.

"Српски народ изнад свега цијени слободу. Тамо гдје је српски народ увијек је била боља страна свијета. Ово је била добра прилика да се подсјетимо старог савезништва које треба да се настави", поручио је Вулин.

Министар војске Француске истакла је да Француска поштује политику предсједника Србије Александра Вучића и политику војне неутралности Србије.

Министри су на састанку разговарали и о војној сарадњи и сарадњи у области војног образовања Србије и Француске, о будућности и ангажовању српских војника у мировним мисијама.

Они су се сагласили да Француску и Србију везује традиционално пријатељство.