latinica  ћирилица
13/06/2018 |  12:22 ⇒ 13:42 | Аутор: СРНА

Шта доноси Приједлог закона о амнестији?

Приједлогом закона о амнестији прописано је давање амнестије лицима која се на дан његовог ступања на снагу налазе на издржавању казне затвора, као и осуђеницима који још нису упућени на издржавање казне.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

Ријеч је о лицима која су осуђена правоснажном пресудом судова у Републици Српској, а која ће на дан ступања на снагу овог закона бити на издржавању казне затвора у казнено-поправним установама у Српској, Федерацији БиХ или иностранству, као и лицима која су правоснажно осуђена, а нису упућена на издржавање изречене казне затвора, наводи се у образложењу законског рјешења које би Народна скупштина требало да разматра на предстојећој сједници.

Доношењем овог закона амнестијом би био обухваћен већи број осуђених лица за које су надлежни судови прије ступања на снагу закона издали акте за упућивање на издржавање казне затвора и која се већ налазе у казнено-поправним установама на издржавању казне затвора.

У образложењу се истиче да би то повољно утицало на ниво неопходних финансијских средстава која су потребна за остваривање основне функције казнено-поправних установа у Српској.

Иако смјештајни капацитети казнено-поправних установа у Српској у суштини задовољавају потребе, актом амнестије ослобођен би био дио смјештајних капацитета чиме би било омогућено да се путем института премјештаја осуђеника из једне у другу казнено-поправну установу смањи пребукираност капацитета у појединим установама, првенствено у Бањалуци, Фочи и Бијељини.

Доношење акта амнестије, наводи се у образложењу, наишло би и на позитиван одјек међу осуђеним лицима, а свакако би стимулативно дјеловало на осуђенике, у смислу да се за вријеме издржавања казне затвора добро владају и понашају и тиме остваре могућност да буду ослобођени даљег издржавања казне затвора или да им она буде ублажена.

Потреба за израду овог закона, првенствено је садржана у чињеници да је Народна скупштина Републике Српске донијела Закон о амнестији у октобру 2005. године.

Сједница Народне скупштине Републике Српске, на којој би наведено законско рјешење требало да буде разматрано по хитном поступку, заказна је за 19. јуни.