latinica  ћирилица
13/06/2018 |  13:10 ⇒ 13:41 | Аутор: СРНА

Линта: Укинути пресуду Капетану Драгану

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта тражи да Врховни суд Хрватске укине првостепену пресуду од 15 година на коју је осуђен Драган Васиљковић, познат као Капетан Драган, и предмет врати на поновно суђење.
Капетан Драган  (Фото: FAH) -
Капетан Драган (Фото: FAH)

Линта у данашњем саопштењу тражи да Врховни суд Хрватске укине притвор Капетану Драгану, јер је провео у притвору скоро 12 година, што је много више од двије трећине казне.

Он је оцијенио да је пресуда Жупанијског суда у Сплиту из септембра прошле године, којом је Капетан Драган осуђен на 15 година, била политичка и неправедна.

Линта је истакао да је одбрана Капетана Драгана недвосмислено доказала да он није крив ни по једној тачки оптужнице и да није починио ратни злочин.

"Јасно је да је ријеч о политичком процесу јер је Капетан Драган био симбол борбе крајишких Срба против проусташког режима Фрање Туђмана чији је циљ био разбијање Југославије и стварање хрватске државе без или са што мање Срба", навео је Линта.

Директор "Веритаса" Саво Штрбац раније рекао Срни да је хрватски Врховни суд јуче завршио јавни дио сједнице по жалби Драгана Васиљковића, познатог као Капетан Драган, на првостепену пресуду од 15 година затвора, током којег се он обратио путем видео-линка, а сада је у току дио затворен за јавност, након којег ће судско вијеће донијети одлуку.

Он је навео да није могуће рећи колико ће потрајати затворени дио сједнице, најкасније два до три дана, зависно од тога колико брзо ће се судије усагласити у одлукама.

Штрбац каже да ће одлука суда странкама бити достављена посредством првостепеног Жупанијског суда у Сплиту, а да су могуће опције да суд потврди првостепену пресуду, да је преиначи или укине.

"Ми из одбране и даље очекујемо да ће пресуда бити укинута и предмет враћен првостепеном суду на поновно суђење и одлучивање", рекао је Штрбац.

Суд у Сплиту осудио је Капетана Драгана у септембру 2017. године неправоснажно на 15 године затвора, након што га је прогласио кривим за злостављање затвореника на Книнској тврђави и напад на полицијску станицу у Глини.

У завршним ријечима Капетан Драган је одбацио било какву кривицу за оно што му је стављено на терет.