latinica  ћирилица
13/06/2018 |  17:47 ⇒ 17:48 | Аутор: СРНА

Одбрана генерала Младића тражи изузеће тројице судија због пристрасности

Одбрана генерала Ратка Младића затражила је од Апелационог вијећа Механизма за кривичне судове у Хагу, које ће одлучивати о жалби на пресуду генералу, да због пристрасности буду изузета из поступка тројица судија, потврдио је Срни генералов син Дарко Младић.
Генерал Ратко Младић - Фото: РТРС
Генерал Ратко МладићФото: РТРС

Од петочланог Апелационог вијећа затражено је изузеће предсједавајућег судије Теодора Мерона и чланова вијећа Кармела Ађијуса и Лиуа Даћуна.

Младић је нагласио да је одбрана упутила три захтјева и затражила изузеће Мерона, Ађијуса и Даћуна јер сматра да су они пристрасни зато што су учествовали у доношењу ранијих пресуда Хашког трибунала којим су официри Војске Републике Српске /ВРС/ који су били подређени Младићу, осуђени због догађаја у Сребреници у јулу 1995. године.

Он је указао да су у тим пресудама судије Мерон, Ађијус и Даћун изјашњавали и унапријед утврдили и Младићеву кривицу за Сребреницу, иако се није њему судило, доносећи закључке о његовој улози и одговорности, те да стога више немају право да то чине.

Судија Ађијус предсједавао је вијећем Трибунала које је изрекло осуђујућу пресуду групи официра ВРС предвођених Вујадином Поповићем и Љубишом Беаром, осуђеним на доживотни затвор због догађаја у Сребреници.

Судија Мерон је предсједавао Апелационим вијећем Трибунала које је потврдило првостепену пресуду и доживотну затворску казну генералу ВРС Здравку Толимиру због Сребренице.

Он је такође предсједавао и жалбеним вијећем које је генерала ВРС Радислава Крстића осудило на 35 година затвора због помагања и подржавања ратног злочина у Сребреници.

Кинески судија Даћун био је предсједавајући у процесу против официра ВРС Видоја Благојевића, који је због злочина у Сребреници био осуђен на 15 година затвора.

Хашки трибунал је у новембру прошле године осудио бившег команданта Војске Републике Српске Ратка Младића на доживотни затвор.

На ту пресуду жалбу су најавили и Младићеви браниоци и хашко тужилаштво.