latinica  ћирилица
14/06/2018 |  09:04 ⇒ 16:57 | Аутор: Вечерње новости

"Иванић гласао за пут у НАТО"

Сједињене Америчке Државе подржавају активирање Акционог плана за чланство БиХ у НАТО упркос томе што нису испуњени сви услови, јер би тако били ослабљени напори Москве и предсједника Републике Српске Милорада Додика да закоче пут БиХ према западној војној алијанси, пишу београдске "Вечерње новости".
Вечерње новости - Иванић гласао за пут у Нато - Фото: РТРС
Вечерње новости - Иванић гласао за пут у НатоФото: РТРС

Управо Додиково супротстављање књижењу војне имовине на територији Републике Српске као власништво БиХ представља главну препреку активацији МАП-а, наводе "Новости", које су имале увид у документ под називом "Позиција САД у вези са активацијом МАП-а за БиХ" америчке Амбасаде у Сарајеву.

Зато, према ставу америчке Амбасаде, треба занемарити постављене услове да би се Сарајево приближило НАТО-у, а онемогућио, како се наводи, "опструционизам предсједника Српске Додика да задржава БиХ и подстиче руски малигни утицај на Балкану".

Америчка Амбасада закључује да не би помогло да активација МАП-а буде одгођена за период послије октобарских избора у БиХ.

У документу Амбасаде наводи се и да је српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић, заједно са хрватским и бошњачким колегом, гласао за спољнополитичку стратегију БиХ која подразумијева и чланство у НАТО као циљ, као и да су чланови српских опозиционих партија "директно рекли да је активација МАП-а потребна што прије".

Лист подсјећа да је Иванић прошле године рекао да је тешко да ће неки представник српског народа у БиХ гласати за чланство у НАТО док год је Србија ван тог савеза, међутим, у марту је позвао чланице НАТО-а да активирају МАП без испуњења услова књижења имовине.

Као услов за активирање МАП-а су пред БиХ на самиту НАТО у Талину прије осам година постављени књижење имовине уз уништавање нестабилне муниције и учешће у мировним мисијама.