latinica  ћирилица
14/06/2018 |  10:29 ⇒ 12:23 | Аутор: Глас Српске

Којић: Суд БиХ је дошао до тачке да Србима исти човјек буде и џелат и вјештак праведник

Јединствен је случај у судској пракси да иста особа у истом суду буде вјештак у предмету ратних злочина, а да за који дан у истом суду сједи као оптужена за ратни злочин, каже директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић, коментаришући то што је Суд БиХ дозволио да Нехру Ганић, против кога је потврђена оптужница за злочине над Србима у Чемерну код Илијаша, вјештачи у другом процесу за злочин над Србима у Брчком.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

"То је могуће једино у овој накарадној земљи и у овом накарадном суду и зато што је ријеч о предмету у којем су жртве Срби. Суд БиХ је у назови реформи дошао до тачке да Србима исти човјек може бити и џелат и вјештак праведник", рекао је Којић.

Он наглашава да је прихватање Нехруа Ганића за вјештака на суђењу за ратне злочине над Србима у Брчком још један доказ да се Суд БиХ инати са српским жртвама.

"Такве ствари не би смјеле да се дешавају, нити толеришу", истиче Којић.

Он сматра да Ганићу, не само да не би требало бити допуштено свједочење, већ би му требало одузети и лиценцу вјештака до окончања процеса који је покренут против њега.

Суд БиХ прихватио је да се Ганић, против којег је подигнута и потврђена отужница за злочине над Србима у Чемерну, појави као вјештак на суђењу за ратне злочине над Србима у Брчком, а на том суђењу је тужилац Мирослав Јањић одбио да га испита да би заштитио дигнитет жртава српске националности и осталих жртава.