latinica  ћирилица
14/06/2018 |  11:42 ⇒ 16:57 | Аутор: СРНА

Кошарац: Српска је била угрожена Иванићевим полтронством

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац изјавио је да је Република Српска у претходне четири године свакога дана била угрожена "ћутањем, полтронством и неспособношћу Младена Иванића у Предсједништву БиХ и осталог кадра такозваног Савеза за промјене у заједничким институцијама БиХ".
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Коментаришући изјаву члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Младена Иванића да у протекле четири године Република Српска ни у једном тренутку ничим није била угрожена, Кошарац је "позвао Иванића да се пробуди из дубоког политичког сна и да призна да је претходне четири године преспавао у Предсједништву БиХ, пуштајући Бакира Изетбеговића и странце да на различите начине угрожавају дејтонске надлежности и институције Републике Српске".

"Да није било институција Републике Српске, предсједника Републике, већине у Народној скупштини Републике Српске и Владе Републике Српске, данас Република Српска не би имала свој Дан Републике, нити би га прослављала на свечан и достојанствен начин. Да није било квалитетних веза између руководства Републике Српске и Русије, данас би Република Српска, по жељи Иванићевих пријатеља Британаца, била проглашена геноцидном творевином. Да није било предсједника Додика, Република Српска се у протекле четири године не би видјела у процесу европских интеграција јер је Младен Иванић нигдје није поменуо у заједничкој изјави о опредијељености БиХ за реформе на путу ка ЕУ", рекао је Кошарац.

Он је нагласио да ће "Иванић остати запамћен и по томе што није смио да сазове сједницу Предсједништва БиХ како би на дневни ред ставио неуставни захтјев Бакира Изетбеговића за ревизију пресуде Међународног суда правде по тужби БиХ против Србије, као и по томе што су му писма упућена том Суду некажњено отварали Бакирови амбасадори".

"Младен Иванић пуне четири године враћао је дугове Бакиру Изетбеговићу и бошњачким бирачима који су га својим гласовима увели у Предсједништво БиХ", истакао је Кошарац.

Он је упозорио да "грађани Републике Српске не смију заборавити прећутну сагласност коју је Младен Иванић дао за одржавање војне вјежбе са америчким снагама и злогласним америчким авионима на војном полигону на Мањачи".

"Знамо и за тајне састанке на којима је Иванић накнадно и понизно молио америчку амбасадорку да се до септембра обуставе све активности око вјежбе на Мањачи јер те активности наносе штету његовој предизборној кампањи", тврди Кошарац.

Коментаришући тврдње српског члана Предсједништва БиХ да се СНСД препао доласка 40 британских војника, Кошарац је упозорио да је Иванић перфидно прећутао разлог који су британски медији навели у причи о слању тих војника у бих.

"Иванић је срамно прећутао тврдње својих пријатеља Британаца да њихови војници у БиХ долазе како би спријечили наводни негативни руски утицај и руско мијешање у изборни процес. Иванић је неко ко би требало да води спољну политику ове земље и неко ко би требало да каже да нема негативног руског утицаја у БиХ, али он то не смије и неће да каже да се не би замјерио својим пријатељима у Лондону", истакао је Кошарац.

Навео је да се на исти начин у протекле четири године понашао и Иванићев министар иностраних послова Игор Црнадак, који ће остати упамћен по несанкционисаним скандалима "Бакирових амбасадора уперених против интереса Републике Српске".

"Док је Црнадак путовао по свијету ширећи дезинформације о институцијама и стању у Републици Српској, бошњачки амбасадори признавали су независност Косова, уводили такозвани босански језик и сликали се са ратним заставама војске Алије Изетбеговића на Црвеном тргу у Москви", подсјетио је Кошарац.

Упозорио је да је кадар такозваног Савеза за промјене у протекле четири године константно радио на политичком и економском уништавању Републике Српске и да се и данас понашају као амбасадори Сарајева у Бањалуци.

"Наше анализе говоре о томе да је кадар такозваног Савеза за промјене у протекле четири године у Сарајеву донио, промовисао или пропустио да одбаци више десетина одлука које су нанијеле озбиљну штету Републици Српској и интересима српског народа у БиХ. Увјерен сам да грађани Републике Српске никада више неће допустити да их Иванић и њему слични представљају у Сарајеву", закључио је Кошарац.