latinica  ћирилица
14/06/2018 |  12:14 ⇒ 12:32 | Аутор: СРНА

Акција Силва- Предложен притвор за петоро ухапшених

Окружно тужилаштво у Источном Сарајеву поднијело је Окружном суду у том граду приједлог за одређивање притвора за пет лица ухапшених у акцији Силва и осумњичених за више кривичних дјела из области привредног и општег криминала, потврђено је Срни из ове правосудне институције.
Хапшење - Фото: илустрација
ХапшењеФото: илустрација

Притвор је предложен за лица чији су иницијали З.З, Б.С, К.М, А.Д. и Ј.Н. против којих се, заједно са још 16 ухапшених у акцији 12. јуна, води истрага због сумње да су у протеклом периоду извршили више кривичних дјела на подручју општина Соколац, Рогатица и Пале.

Они су осумњичени за злоупотребу службеног положаја или овлашћења, пустошење шума, крађу, несавјестан рад у служби, непријављивање кривичног дјела или починиоца, фалсификовање или уништавање службене исправе, те спречавање доказивања.

Осумњичени су и за фалсификовање знакова за обиљежавање робе, мјера и тегова, утају пореза и доприноса и недозвољену трговину тако што су по договору вршили крађе шумско-дрвних сортимената, те прикривање трагова и доказа тих крађа.

У Окружном тужилаштву наводе да је укупно 21 ухапшено лице осумњичено и за фалсификовање службених отпремних исказа, злоупотребу службеног положаја, непријављивање кривичних дјела шумских крађа, прекласирање шумско дрвних сортимената повлашћеним купцима, утају пореза и доприноса сачињавањем фиктивних фактура, као и промет робе без фактурисања и евидентирања и препродају шумско дрвних сортимената запослених у Шумском газдинству Романија трећим лицима и предузећима и за друга кривична дјела.

Тиме су оштетили будџет и јавне приходе Републике Српске, односно предузеће Шуме Српске за сада неутврђен износ новца.

Припадници Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске ухапсили су у уторак, 12. јуна, 21 лице осумњичено за више кривичних дјела из области привредног и општег криминалитета на подручју Сокоца, Рогатице и Пала.

Ухапшени су Ж.З. /34/, М.Н. /32/, М.К. /61/, Д.Ђ. /45/, Д.К. /33/, Д.А. /35/, М.Л. /53/, Д.В. /40/, Д.К. /53/, Б.А. /34/, Н.А. /30/, Р.Г. /47/, Г.В. /45/, М.С. /31/, С.Б. /32/, М.Н. /29/, В.Б. /52/ Ј.Б. /35/, сви са Сокоца, те Н.Ј. /30/, Б.Л. /37/ и А.К. /27/ са Пала.

Након испитивања, јуче је 16 лица пуштено да се бране са слободе.