latinica  ћирилица
14/06/2018 |  12:30 | Аутор: СРНА

Суфинансирање запошљавања- предност незапосленима из неразвијених општина

У Републици Српској се на конкурс за суфинансирање запошљавања у четири пројекта, који је недавно окончан, пријавило знатно више заинтересованих него што је планирано, а предност при избору имаће незапослени из неразвијених општина и они који дуже чекају посао.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

У Министарству рада и борачко-инвалидске заштите Српске Срни је речено да сада слиједи најтежи дио посла, а то је избор кандидата који ће користити подстицајна средства за запошљавање нових радника.

- У свим пројектима пријавило се знатно више заинтересованих него што је планирано да буде запослено, али то охрабрује јер је конкуренција велика и вјерујемо да ће међу пријављенима бити одабрани најбољи који ће добити шансу за кориштење неповратних новчаних средстава - оцјењују у Министарству.

Из Министарства су додали да ће комисија при обради захтјева узети у обзир и додатне критеријуме као што су врста дјелатности послодавца, те да ће предност бити дата производним предузећима.

- Приправници, дјеца погинулих бораца, као и послодавци за регресно враћање доприноса, моћи ће конкурисати током цијеле године, а јавни позив за запошљавање избјеглих, расељених и повратника још није расписан. Предност ће имати предузећа и појединци који траже подстицај за самозапошљавање из неразвијених средина, а у обзир ће се узети и дужина обављања дјелатности, те број и структура лица која се запошљавају - истичу у Министарству.

Предност при добијању средстава, наводе из Министарства, биће дата и лицима која су корисници новчане накнаде и оним којима је до остварења права на старосну пензију остало три године стажа осигурања.

- Приоритет су лица која дуже чекају посао, а налазе се на евиденцији Завода за запошљавање. Посебну пажњу комисија ће обратити на лица са инвалидитетом. Водиће се рачуна и о потребним ресурсима за отпочињање обављања сопственог посла, као што су пословни простор, опрема, али и да ли је обезбијеђено тржиште за производе, има ли купаца, каква је конкуренција, а важна ставка биће финансијски показатељи - прецизирају из Министарства.

У Министарству истичу да су досадашња искуства више него позитивна и да је много оних којима су средства одобрена ранијих година била замајац у позитивном пословању.

Према Акционом плану запошљавања за ову годину који је усвојила Влада, у Републици Српској актуелно је седам пројеката.

Од 2007. до 2018. године кроз пројекте које је Влада одобрила са евиденције републичког Завода за запошљавање запослено је 22.519 лица, за шта је издвојено 87.170.337 КМ, а за запошљавање 6.354 приправника утрошено је 39.681.958 КМ.

Број незапослених евидентираних на Заводу за запошљавање Српске у априлу ове године износио је 108.128, што је најмањи број икад забиљежен у Републици Српској, а уједно је забиљежено и највише запослених, укупно 262.134.