latinica  ћирилица
14/06/2018 |  13:58 | Аутор: СРНА

МУП: Од почетка протеста санкционисано 299 лица

Припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске санкционисали су од почетка протеста због поскупљења горива 299 лица која су ометала саобраћај и полицијске службенике у вршењу њихових послова и задатака.
МУП Републике Српске -
МУП Републике Српске

Из МУП-а је саопштено да су полицијски службеници јуче превентивно дјеловали ради несметаног одвијања саобраћаја, као и да у градовима Српске није било блокада саобраћаја дужих од неколико минута, које су престале након доласка полиције на та мјеста.

Из МУП-а су још једном упозорили неодговорне појединце да ће свако кршење законских прописа и непоступање по наређењу полицијских службеника бити санкционисано.

"МУП Српске неће толерисати понашање појединаца који ометају редовно одвијање јавног саобраћаја и рад полицијских службеника у обављању њихових задатака", наведено је у саопштењу.

Чланом 152 Закона о основама безбједности саобраћаја у БиХ прописано је да учесници у саобраћају морају да поступају по захтјевима израженим помоћу знакова или према наредби полицијских службеника, док је чланом 235 истог закона прописано да ће учесник у саобраћају, због непоштивања ове законске одредбе, бити кажњен новчаном казном од 100 КМ до 300 КМ.

"Чланом 24 Закона о јавном реду и миру прописано је да ће се лица која ометају и спречавају дјеловање државних органа бити кажњена новчаном казном од 500 КМ до 1.500 КМ или казном затвора до 60 дана", подсјећа се у саопштењу.

У МУП-у истичу да грађани Републике Српске имају право на мирно окупљање и изражавање незадовољства на јавном мјесту, али у складу са законским прописима и да приликом тог окупљања не долази до угрожавања права других грађана и ометања јавног саобраћаја.