latinica  ћирилица
14/06/2018 |  18:12 ⇒ 15/06/2018 | 09:05 | Аутор: РТРС

У Српској снижена цијена горива

Цијена горива на већини пумпи у Српској од данас је мања за 5 пфенига.

Резултат је то договора Владе и дистрибутера нафтних деривата. Цијене су снизили Нешковић петрол, Петрол-супер, Крајинапетрол, Идеалпетрол, и бијељински Монако, а остали ће цијене кориговати наредних дана... Иако је предсједник Удружења превозника Никола Грбић јуче демантовао да превозници сипају гориво по повлашћеним цијенама, РТРС посједује документа, која говоре да превозници гориво плаћају за 10 до 15 пфенига мање.

Иако законом није дозвољено ограничавање цијена или маржи нафтних деривата, влада и дистрибутери успјели су да договоре снижење, дијелом смањењем маржи, а дијелом захваљујући и благом паду цијена на свјетском тржишту.

Дистрибутери кажу – ми ћемо сада снизити цијену горива за пет фенинга, независно гдје се налазе. У Бијељини је далеко нижа, за 20 фенинга нижа цијена него у Бањалуци - истиче Предраг Глухаковић, министар трговине и туризма Републике Српске.

Цијена горива у Српској од почетка године констано је расла. Међутим, и поред тога, цијена нафтних деривата и даље је најнижа у поређењу са земљама у окружењу. Нпр. литар дизела у Републици Српској у мају је коштао 2,20, док је у исто вријеме у Србији коштао 2,55, у Хрватској 2,49, у Црној Гори 2,39. Из Владе поручују да су константно у контакту са дистрибутерима, са којима покушавају да договоре оптималну цијену.

- Очекивати како ће све бити не знам како смањено, и свако од нас постављати захтјеве о висини или колико треба да износи то смањење, ја мислим да то заиста није реално. Према томе, Влада је овдје да утврди кад и како може поступати, у складу са законом, а за све друге активности подразумијева да водите дијалог са свима који могу да одраде тај посао - напоменула је премијерка Српске Жељка Цвијановић.

А најгласнији у критикама су из Удружења превозника Републике Српске, из којег поручују да је смањење од пет фенинга понижавајуће и срамно. Захтијевају да гориво појефитни минимално 30 фенинга, иако су им, на већини пумпи, већ одобравани рабати у износима од најмање 10 фенинга по литру, односно за толико су гориво плаћали јефтиније од грађана. Осим тога, из Владе поручују да то није била једина погодност коју су имали.

- Неко ко је добио превозно средство од Владе Српске, од Робних резерви, да такав однос има, да се не гледа интерес друштва, Републике Српске и грађана Српске, за које сви постојимо и радимо, мислим да то није коретктно - истиче министар Глухаковић.

Удружење превозника Републике Српске је Одлуком Владе, 2013. године , из Робних резерви добило на коришћење камионе у вриједности од 67 хиљада марака, уз обавезу да возе за Робне резерве. И док министар поручује да протести нису били оправдани, из Удружења превозника одговарају да ће их привремено обуставити, али да ће коначну одлуку о даљим потезима донијети у недјељу, када би требало да буде одржан састанак свих превозника у БиХ.

Камионе, које је Удружење превозника 2013. године добило одлуком Владе, уз обавезу да возе за Робне резерве, предсједник Удружења Никола Грбић Одлуком је додијелио за само два предузећа. Једно од та два предузећа "Грбић трудс доо Лакташи" је његово власништво, о чему свједочи и одлука.