latinica  ћирилица
14/06/2018 |  18:36 ⇒ 21:55 | Аутор: РТРС

Шта у БиХ ради 40 британских извиђача?

Мада је ЕУФОР званично саопштио да у БиХ стиже 40 британских извиђача, британски секретар за одбрану Гивен Вилајмсон открио је њихов стварни профил.

Каже да је задатак тих трупа- специјални надзор и обавјештајни рад у времену пред изборе. Тиме је потврђено и писање београдских Вечерњих новина да је у току опсежна обавјештајна акција, усмјерена против предсједника Српске, с намјером да се смањи руски утициј у БиХ.

Сложена обавјештајно-медијска операција чији је циљ сузбијање наводног малигног, руског утицаја у региону, компромитовање Милорада Додика и окретање БиХ ка НАТО-у, најављена је још прошлог мјесеца у београдској штампи. Није се дуго чекало на деманти ове вијести из Британске амбасаде у БиХ, одакле је све оцијењено сулудим. Британски Тајмс и изјаве британских званичника, попут министра одбране, говоре другачије.

- Те трупе допринијеће специјалном надзору и обавјештајној радној групи коју чине савезници ЕУ и НАТО и покриће период уочи избора - каже Гевин Вилајмсон, секретар за одбрану.

Иако из ЕУФОР-а увјеравају да долази мања, извиђачка јединица јасно је да је ријеч о војним обавјештајцима, од којих се може очекивати да се баве изборним инжењерингом, постизборним прекрајањем воље грађана па чак и уклањење појединаца с политичке сцене-упозорава бивши официр за безбједност ВРС Драгомир Кесеровић.

- Овде је створена перцепција у јавности да ће на изборима побједити онај кога Запад подржи. Тако да није искључено да ти тимови од 40 људи, да ће покушати на разне начине да креирају резултате, вјероватно по садашњем стању ствари да њима не одговара Милорад Додик у Предсједништву БиХ - истиче Кесеровић.

Предсједник Српске каже да се не смије потцјењивати опасност од најављеног доласка 40 британских обавјештајаца у БиХ као што појединци раде.

- Ради се дакле о припадницима обавјештајне службе стране земље, неки као што је Иванић кажу шта се бојимо тога, па ето ни ми се не бојимо али како је могуће да неко ко је члан Предсједништва да каже да је то у реду, то није уреду. Очигледно јесте то дио укупне атмосфере да Иванић и остали прођу горе на заједнички ниво - напомиње предсједник Српске Милорад Додик.

"Вечерње новости" пишу да је на обавјештајну офанзиву са Острва, Додик упозорен током посљедњег боравка у Русији, у Санкт Петербургу.