latinica  ћирилица
15/06/2018 |  07:38 ⇒ 09:10 | Аутор: РТРС

Вјерници исламске вјероисповијести славе Рамазански бајрам

Вјерници исламске вјероисповијести славе Рамазански бајрам, један од два најзначајнија исламска празника. Рамазански бајрам обиљежава крај поста и почетак весеља - дане Бајрама.
Бајрам - Фото: илустрација
БајрамФото: илустрација

Први дан Рамазанског бајрама почиње јутарњом молитвом под називом Бајрам намаз. Бајрам намаз почиње 45 минута након изласка сунца.

Током овог празника организују се свечаности и посјете, а вјерници размјењују поклоне.

Рамазански бајрам увијек пада 1. шевала (10. мјесец муслиманског календара) и траје три дана, а вјерници га сматрају "празником положеног испита".

Предсједник Српске Милорад Додик и премијерка Жељка Цвијановић честитали су Бајрам поглавару Исламске заједнице у БиХ Хусеину Кавазовићу, муфтији бањалучком Осману Козлићу и свим вјерницима исламске вјероисповијести у Српској и БиХ.

Бајрам је честитао и члан Предсједништва БиХ Младен Иванић.

Обиљежавање бајрама у џамијама у Српској и ФБиХ

Традиционална централна свечаност поводом Рамазанског бајрама одржана је јутрос у Гази Хусрев-беговој џамији на Башчаршији у Сарајеву. Молитву је, пред великим бројем вјерника, одржао поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић.

Муфтија бањалучки Осман Козлић рекао је да је данас потребно да вјерници схвате поруке Рамазанског бајрама - да се гради заједништво, чине добра дјела и научи опраштати.

- Без праштања нема будућности - рекао је Козлић вјерницима у бањалучкој џамији Ферхадији.

Велики број вјерника присуствовао је јутрос бајрамском вјерском обреду у 12 од 22 џамије у сребреничкој општини, а највише вјерника било је у Бијелој џамији, гдје је одржана централна бајрамска свечаност. Главни имам Исламске заједнице у Сребреници Дамир Пешталић рекао је да је рамазан испраћен у миру и благостању.

Централна манифестација обиљежавања Рамазанског бајрама за подручје Мостара уприличена је у спортској дворани Универзитетско-спортско-рекреативног центра "Мидхат Хујдур Хујка". Молитву је предводио имам Дино Максумић, који је у својој бајрамској поруци рекао да честити и добри људи живе у својој заједници и њој доприносе.

Централна бајрамска свечаност за Муфтијство тузланско одржана је у џамији Краља Абдулаха у Тузли, а молитву је одржао муфтија тузлански Вахид Фазловић који је вјернике позвао да се у овим празничним данима с много људскости и доброте опходе са старијима те да покажу вриједност самилости према млађима.

Извор: РТРС/СРНА