latinica  ћирилица
15/06/2018 |  11:31 ⇒ 12:48 | Аутор: РТРС

Приједор: Промовисана књига "Приједорски логор Циглана 1942. године"

"Приједорски логор Циглана 1942. године" назив је књиге која је промовисана у приједорској Градској читаоници. Логор Циглана дјеловао је од љета 1942. до прољећа 1943. године. Кроз овај логор прошло је 14.500 логораша.

Како би се сачувало од заборава страдање и патња народа у Козарској офанзиви, у књизи аутора Младена Вучковца, предочена је истина о приједорском логору који је био један од 11 логора којима је Козара била опкољена.

"Из тих сабирних логора они су депортовани даље у те злогласне логоре, као што је Јасеновац, Градишка, Бањалука, Београд, затим чак до Норвешке и у Аушвицу", каже Младен Вучковац, аутор књиге "Приједорски логор Циглана 1942. године".

Логор "Циглана" налазио се на периферији тадашњег Приједора. Формиран је у другој етапи чишћења становништва са Козаре у званичној oперацији Западна Босна, објашњава виши кустос, историчар Ведрана Адамовић.

"Овом приликом смо само жељели да укажемо на културу сјећања и памћења да оно што се десило српском народу на овим просторима не смије да се заборави, и да требамо да његујемо јер то нас увелико означава у данашњем времену, а свакако одређује и нашу будућност", рекла је Адамовићева.

Професор у пензији, Младен Вучковац кроз многа истраживања у сарадњи са приједорским Музејом Козаре који је издавач књиге, желио је да објелодани истину о којој се годинама није говорило и недовољно писало.