latinica  ћирилица
15/06/2018 |  15:41 | Аутор: СРНА

Нису испуњени сви услови за изручење Мамића Хрватској

Судија за претходни поступак Суда БиХ донио је рјешење којим је обустављено изручење Хрватској Здравка Мамића, држављанина БиХ, јер нису испуњени законски услови, саопштено је из ове правосудне институције.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Мамић, бивши извршни директор загребачког Фудбалског клуба "Динама", приведен је у Суд БиХ на основу међународне дифузне потјернице Интерпола Хрватске, расписане по налогу за хапшење Жупанијског суда у Осијеку, с циљем извршења казне затвора у трајању од шест и по година због почињеног кривичног дјела злоупотреба повјерења у привредном пословању.

Након што је данас, у присуству адвоката, упознат о разлозима хапшења, Мамић је рекао да се изричито противи изручењу јер посједује држављанство БиХ, што је доказао уложеном документацијом.

Његове наводе потврдио је и његов бранилац, који се осврнуо и на одредбе Уговора о изручењу властитих држављана, који је закључен између БиХ и Хрватске.

Имајући у виду сву приложену документацију, те чињеницу да су кривичноправне радње које чине обиљежја кривичног дјела за које се Мамић потражује и за које је неправоснажно осуђен почињене прије потписивања Уговора, Суд је донио одлуку о обустављању поступка изручења.

Мамић је 6. јуна неправоснажно проглашен кривим за оптужбе о извлачењу око 10,5 милиона евра, путем трансфера играча из Фудбалског клуба "Динамо".

Мамићев брат Зоран осуђен је на четири године и 11 мјесеци, бивши "Динамов" директор Дамир Врбановић на три године, а порезник Милан Пернар на четири године и два мјесеца затвора.