latinica  ћирилица
15/06/2018 |  16:13 ⇒ 16/06/2018 | 11:31 | Аутор: РТРС

Упркос мораторијуму - 319 нових службеника "ухљебљено" у институцијама БиХ

Од почетка мандата актуелне власти на нивоу БиХ, у заједничким институцијама запослено је 319 нових службеника различитог профила. То се наводи у одговору Агенције за државну службу БиХ на питање посланика у Представничком дому ПС БиХ Мирсада Мешића.

СНСД-ов посланик Душанка Мајкић каже да од актуелне власти у Сарајеву тек можемо да очекујемо нова запошљавања у периоду до избора.

Упркос мораторијуму на запошљавање, од 30. марта 2015. године до 01. априла 2018. године, 319 службеника "ухљебљено" је на државним "јаслама". Осим стручних сарадника, секретара, веб администратора на нова радна мјеста ступили су бројни директори, замјеници, руководиоци силних агенција, служби и других бх. институција. Тачан списак новозапослених тражио је СДП-ов посланик Мирсад Мешић због злоупотреба у систему запошљавања на основу јавних конкурса.

"Постоје јасне назнаке како државна министарства на основу једног конкурса у органе државне управе запошљавају више особа, махом савјетника министара и блиских сродника бх. функционера", рекао је посланик Мирсад Мешић.

И заиста блиски сродници акуелних бх званичника попут супруге министра Мирка Шаровића или брата министра Јосипа Грубеше запослени су у бх институцијама у вријеме њиховог мандата. СНСД-ов посланик Душанка Мајкић каже да коалиција на бх нивоу добро функционише јер нико никога не спречава да запошљава своје кадрове.

"Овај податак од 319 новозапослених службеника није коначан. Масовно запошљавање управо сада иде у овим мјесецима до избора. А можемо претпоставити како ће се то одразити на буџет БиХ за 2019. годину. Можемо констатовати да сваки од министара, директор прима по свом нахођењу а надлежне службе би послије избора требале направити увиди у потребе бх институција", нагласила је Мајкић.

Укупан број службеника у заједничким институцијама је 3.752. Ако томе додамо припаднике Оружаних снага и бх полицијских агенција долазимо "армије" буџетских корисника на нивоу БиХ. Процјене су да је то више од 22.000 али тачан број нико не зна.

"Ја мислим да у овом моменту то никога не занима. Дакле власт која се ни о чему не може договорити апсолутно добро функционише и уопште не занима шта ће оставити иза себе", додала је Мајкић.

Мајкићева је увјерена да буџет институција БиХ од 950 милиона марака неће моћи да издржа пријем новозапослених државних службеника што значи да ће нова власт у Сарајеву послије избора морати да преиспита предизборна запошљавања у бх институцијама.