latinica  ћирилица
15/06/2018 |  18:10 ⇒ 18:11 | Аутор: СРНА

Дачић: Притисак постоји, али се правно обавезујући споразум не пише

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да постоји притисак да се питање Косова и Метохије што прије ријеши, али да не мисли да се пише било какав правно обавезујући споразум о томе.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

"Превише је рано. Не налазимо се у тој фази. Ако неко изађе и каже да то мора да се ријеши у наредних шест мјесеци до годину дана, они мисле на то да ми треба да признамо Косово", навео је Дачић, преносе београдски медији.

На спекулације да би Србији кроз споразум могла да буде понуђена "идеја двије Њемачке", Дачић је истакао да се та идеја помиње, али да је познато да у концепту двије Њемачке долази до уједињења, а не једноставног признавања и разједињења као што, како је рекао, они хоће.

"Србија у сваком случају жели преговоре, а, према ријечима предсједника Србије Александра Вучића, они би требало да буду заказани до краја мјесеца, и то на највишем нивоу", рекао је Дачић.

На констатацију новинара да изгледа као да се води "специјални рат" против Србије, у који могу да се уклопе блокаде путева, затровани водовод и нестанак новинара, Дачић каже да очигледно постоје они који анализирају ефекте дјеловања опозиције и да је очигледно да је неко покушао да "искористи гужву".

"Све што смо причали је дио слике које грађани требају да буду свјесни. Не треба бити параноичан, али да постоји нешто - сигурно постоји", рекао је Дачић.