latinica  ћирилица
16/06/2018 |  08:50 ⇒ 14:25 | Аутор: СРНА

У Српску данас стиже 900 дјеце са Косова и Метохије

Укупно 900 дјеце са Косова и Метохије данас ће у оквиру пројекта Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске допутовати у Вишеград, гдје ће бити организован централни дочек.
Дјеца са Косова у РС - Фото: РТРС
Дјеца са Косова у РСФото: РТРС

Свечаном дочеку у Вишеграду присуствоваће министар просвјете и културе Српске Дане Малешевић.

Овај седми и најмасовнији долазак дјеце са Косова и Метохије до сада, подржало је више од 800 породица из Републике Српске, истакао је предсједник Одбора за помоћ Србима на КиМ Милорад Арлов.

Навео је да ће код вршњака широм Српске до 23. јуна гостовати 900 дјеце заједно са 80 професора и наставника из око 50 основних школа из свих српских општина на Косову и Метохији.

Дјеца долазе из Косовске Митровице, Звечана, Лепосавића, Зубиног Потока, Вучитрна, Србице, Пећи, Клине, Обилића, Косова Поља, Грачанице, Липљана, Штрпца, Новог Брда, Гњилана, Витине и Косовске Каменице.

Дјеца ће боравити у Бањалуци, Приједору, Новом Граду, Градишци, Прњавору, Челинцу, Добоју, Теслићу, Дервенти, Модричи, Броду, Шамцу, Хан Пијеску, Палама, Источном Новом Срајеву, Вишеграду и Требињу.

Арлов је подсјетио да овај пројекат Одбор реализује од 2012. године, те нагласио да ће, укључујући дјецу од ове године, са цијелог подручја Космета у Српској боравити укупно око 3.500 дјеце у пратњи око 300 просвјетних радника.

- Овај пројекат су подржале и локалне заједнице домаћини, многе основне школе, Министарство просвјете и културе, Министарство породице, омладине и спорта, Електропривреда и Шуме Републике Српске, Бања Врућица, Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију и Управа Владе Србије за дијаспору и сарадњу са Србима у региону - истакао је Арлов.

Дјецу која ће допутовати у 18 аутобуса, на централном дочеку, осим министра Малешевића, поздравити и замјеник директора Канцеларије за КиМ Жељко Јовић и начелник општине Вишеград Младен Ђуревић.

Дочеку ће присуствовати и 19 делегација градова и општина домаћина, као и начелник Митровичког округа Васо Јелић, предсједници општина Косовска Митровица Александар Спирић и Звечан Иван Тодосијевић, те делегације Амбасаде Србије у БиХ и Министарства просвјете Србије.

Из Одбора је најављено да је Централни дочек организован у 13.00 часова у Андрићграду.