latinica  ћирилица
16/06/2018 |  12:42 ⇒ 13:02 | Аутор: РТРС

Требиње- Српски филозофски симпозијум

У Требињу је почео тродневни Српски филозофски симпозијум, на коме ће излагати филозофи из Србије, Црне Горе и Републике Српске.

Организатори симпозијума су Српско филозофско друштво из Београда и Филозофско друштво Логос, а овогодишња тема је Филозофија и слобода. Први филозофски симпозијум организује се под покровитељством града Требиње.

Циљ симпозијума је, истичу организатори, окупљање филозофа са српског културног подручја из универзитетских центара из Београда, Никшића, Косовске Митровице и Источног Сарајева, који ће говорити о веома важној теми данашњице - слободи.

Професор доктор Александар Лукић каже да је за овај симпозијум изабрано Требиње, јер би оно могло да буде центар гдје ће се окупљати филозофи и наредних година, како би се изражавали о важним темама, али не оним апстрактним, већ животним.

Професор етике Јован Бабић наводи да је филозофија оно из чега све науке настају и произилазе, а слобода основа за све што чинимо и на основу чега градимо наш свијет и живот уопште.

Филозофска одредница слободе, истакли су предавачи, метафоричка је слика и настанка Републике Српске, зато се добрим дијелом и одржава у њој.

Професор античке филозофије Ирина Деретић потврђује да је назив скупа слобода, истичући "а које је друго име за Републику Српске - него слобода".

Скуп еминентних филозофа организован је и поводом друге годишњице од смрти Симе Елековића, истакнутог филозофа и професора њемачке класичне филозофије, порјеклом из Херцеговине.

Кћерка покојног професора Ана Елаковић рекла је да је њен отац био са Ускопља и да је био веома везан за Херцеговину, због чега је њена породица срећна што се симпозијум баш овдје одржава.

Вечерас ће у Музеју Херцеговине бити одржана промоција зборника радова "Филозофија етоса", који су у част покојном професору Елаковићу, приредили филозофи и аутори из друштвено хуманистичких наука.