latinica  ћирилица
16/06/2018 |  13:38 | Аутор: СРНА

Спор око брода са мигрантима указао на проблеме у ЕУ

Дипломатски спор у ЕУ око тога ко би требало да преузме спасилачки брод са више од 600 миграната поново је скренуо пажњу на спорне тачке регулатива о азилу у европском блоку.

Нови шпански премијер Педро Санчез наредио је 11. јуна властима Шпаније да дозволе броду са 629 миграната да пристане у луку у Валенсији, након што су приступ одбиле Италија и Малта.

Спасилачки брод Акваријус, у власништву хуманитарне организације СОС Медитеран, био је блокиран на Средоземном мору са мигрантима, међу којима је 123 дјеце без пратње и седам трудница.

Тренутно се врши ревизија тзв. Даблинске регулативе, али чланице ЕУ не могу да постигну сагласност између себе ко би требао да преузме одговорност за мигранте који долазе и на који начин помоћи земљама које носе највећи терет илегалне миграције.

Према Даблинској регулативи, прва земља у коју долазе мигранти обрађује њихове захтјеве за азил и то су до сада најчешће биле Италија и Грчка. Систем се урушио 2015. године када су Грчку преплавиле избјеглице и од тада чланице не могу да постигну договор о реформи.

Аналитичари истичу да би послије двогодишњег застоја лидери ЕУ могли бити приморани да на самиту 28. и 29. јуна донесу одлуку.