latinica  ћирилица
16/06/2018 |  13:55 ⇒ 14:00 | Аутор: СРНА

Киша отежава бербу малине - цијена неизвјесна

Берба малине у средњем Подрињу почела је десетак дана раније него претходних година, род и квалитет су добри, а узгајивачи предају малину хладњачарима, не знајући колика ће бити откупна цијена.
Берба малине - Фото: РТРС
Берба малинеФото: РТРС

Ових дана малина дозријева, али киша отежава бербу, па дио рода пропада, а велика влажност плода утиче на његово класирање.

У братуначком Удружењу малинара Виламет, које окупља узгајиваче из Милића, Сребренице и Братунца, кажу да откупљивачи ни ове године нису објавили колика ће бити откупна цијена килограма малине.

Надају се да ће цијена бити боља него претходне године када је након бербе за килограм малина плаћано од 1,9 КМ до 2,1 КМ.

По најнижој цијени од 1,9 КМ, прошле године плаћао је највећи откупљивач овог воћа у средњем Подрињу хладњача Бос агро фуд, из Поточара, због чега многи произвођачи ове године не желе да предају малину тој фирми док не објави откупну цијену.

То је повећало број кооперната који предају малину другим откупљивачима, као и количине које испоручују, иако се не зна по којој цијени ти откупљивачи плаћати.

Произвођачи малине кажу да је 2,5 КМ за килограм реална цијена.

Неки произвођачи који породично обрађују малињаке и већ беру малине истичу да је цијена од двије КМ на граници рентабилности и да само већа цијена доноси добит произвођачима, док узгајивачи који плаћају бераче не могу покрити трошкове уколико цијена малине не буде већа од 2,3 КМ за килограм.

Због ниске цијене малине прошле године узгајивачи су организовали мирне протесте у Братунцу и неке хладњаче су повећале откупну цијену.

Једино Бос агро фуд није уважио захтјеве произвођача који су најавили да ће убудуће бојкотовати ту хладњачу и многи ове године одржавају то обећање.

Прошле године узгајивачи малине у средњем Подрињу због ниске цијене и слабијег рода нису имали скоро никакву зараду.