latinica  ћирилица
16/06/2018 |  14:44 ⇒ 15:34 | Аутор: СРНА

На Јахорини уручења признања најхуманијим даваоцима крви у Српској

На Јахорини је данас одржан 10. Сусрет добровољних давалаца крви, који је окупио око 600 давалаца из свих крајева Српске, а уручена су и признања онима који су највише пута дали крв.
10. Сусрет добровољних давалаца крви - Фото: СРНА
10. Сусрет добровољних давалаца крвиФото: СРНА

Сусрет је организовао Црвени крст Републике Српске поводом 14. јуна - Свјетског дана добровољних давалаца крви под слоганом "Будите ту за некога другог. Дајте крв. Продужите живот", у складу са глобалном кампањом за ову годину коју спроводи Свјетска здравствена организација.

Генерални секретар Црвеног крста Републике Српске Ђоко Михајловић рекао је да је на Јахорину данас стигло око 600 добровољних давалаца крви из цијеле Републике Српске, оцијенивши да је то "велика армија" која је дала више 60.000 боца крви.

"Сви ови хумани људи су показатељи како човјек треба да се односи према другом. Посебно ме радује што је велики број младих људи-давалаца крви који су схватили потребе друштва, разумију живот и хоће да учествују у стварању здраве хумане личности", нагласио је Михајовић.

Он је додао да Црвени крст може да се похвали да привлачи младе, што је и циљ сваке организације, јер нема будућности без младих.

Директор Завода за трансфузијску медицину Републике Српске Гордана Гузијан каже да се компоненте крви троше у болницама за лијечење пацијената током цијеле године, а 14. јун је само један дан у години када хуманим људима желе да изразе мали знак захвалности и пажње који је од друштвеног значаја за добробитих свих.

"Крв је једини `лијек` за кога још увијек није пронађена замјена у виду другог фармацеутског лијека. Зато требамо да свим хуманистима одамо дужно поштовање, јер 365 дана се троше компоненте за лијечење пацијената и свједоци смо честих саобраћајних несрећа, масовних повреда и обољења које захтијевају велику количину компоненти крви", навела је Гузијанова.

Она је захвалила у име Завода и у име пацијената свим даваоцима који су дали своју крв и пожељела да још дуго буду у улози давалаца.

Пензионер Перо Вејновић из Бањалуке, који је даровао крв 131 пут, каже да је велики значај давања крви, али да о томе могу да кажу само они пацијенти који су је примили, те наводи да је први пут почео давати крв 1980. године.

Сусретима су присуствовали и представници Завода за трансфузијску медицину, гости из националних друштава Црвеног крста из окружења, начелници општина, као и представници других установа и институција.

Свјетски дан добровољних давалаца крви обиљежава на дан када је рођен Карл Ландштајнер, аустријски биолог и љекар који је открио крвне групе.