latinica  ћирилица
16/06/2018 |  14:44 ⇒ 16:09 | Аутор: СРНА

Mирјанић: Успјешан рад ХМЗ

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић разговарао је у Бањалуци са руководством Хидрометеоролошког завода Републике Српске. Мирјанић је истакао важност ове институције, поготово за пољопривреднике и најавио помоћ.
Стево Мирјанић са организацијом Републичког хидрометеоролошког завода - Фото: РТРС
Стево Мирјанић са организацијом Републичког хидрометеоролошког заводаФото: РТРС

- Оно што ради Завод веома је важно за све грађане, а посебно за пољопривредне произвођаче. Утврдићемо и колико је потребно издвојити новца да би постојећа опрема била квалитетно одржавана - рекао је Мирјанић, након састанка са руководством ове институције.

Он је истакао да се у Српској могу у наредном периоду очекивати "временска колебања" и да је зато неопходна појачана активност Републичког хидрометеоролошког завода који правовремено мора обавијестити становништво.

- Јавност рада Завода мора бити подигнута на виши ниво. Важно је и да Завод, Противградна превентива, Цивилна заштита, Воде Српске и надлежна министарства заједнички дјелују и побољшају сарадњу да би могли бити превазиђени сви изазови -додао је Мирјанић.

Директор Хидрометеоролошког завода Српске, Томислав Шајић каже да се у наредном периоду може очекивати набавка хидролошке опреме у вриједности 200.000 евра.

- У наредном периоду желимо проширити сарадњу са земљама у региону. Ми смо чланица свјетске метеоролошке огранизације и представићемо се у престижном часопису у наредном периоду-рекао је Шајић.

Шајић је рекао да је циљ да Завод буде репрезентативна институција јер је од специфичног значаја за Републику Српску.