latinica  ћирилица
17/06/2018 |  08:54 ⇒ 08:54 | Аутор: СРНА

Од 2008. до 2016. године са ЕУ нису усклађена 174 става

Са ставовима ЕУ од јуна 2008. године до краја 2016. године уклађено је 1.889 изјава, док нису усклађена 174 става, наведено је у одговорима БиХ на Упитник Европске комисије за Поглавље 31 које се односи за спољну, безбједносну и одбрамбену политику.
БиХ и ЕУ - Фото: илустрација
БиХ и ЕУФото: илустрација

Међу 174 става која нису усклађени са ЕУ је став Савјета ЕУ о увођењу санкција Руској Федерацији због ситуације у Украјини.

Нису усклађени ни ставови о више декларација о Мијанмару, Сјеверној Кореји, о ситуацији у Јужном Судану, појасу Газе и рестриктивним мјерама против Сирије, подаци су Министарства иностраних послова БиХ наведени у одговору на Упитник.

Ставови и изјаве БиХ су исказани путем Мисије БиХ при ЕУ у Бриселу, Мисије БиХ при УН у Њујорку, Женеви и Бечу, Мисије БиХ при Савјету Европе у Стразбуру, ОЕБС-у и осталим међународним организацијама.

БиХ ће наставити постепено усклађивати спољну политику са спољном политиком ЕУ и све више приближавати ставове о међународним питањима, наведно је у одговорима на Упитник.

То укључује питања из области заједничке спољне и безбједносне политике, те ће у том контексту наставити прогресивно повећавати степен придруживања изјавама, декларацијама, заједничким позицијама, укључујући рестриктивне мјере ЕУ.

У одговорима се наводи да БиХ у овом тренутку нису именовани "политички директор" и "европски кореспондент".

Када је ријеч о ставу ЕУ у области спречавања ширења оружја за масовно уништење, у одговорима на Упитник Европске комисије се истиче да БиХ не посједује хемијско, билолошко, нуклеарно оружје нити постоје капацитети за њихову производњу.

У погледу контроле извоза конвенционалног оружја БиХ је потписала и ратификовала Споразум о трговини наоружања "АТТ" /Arms Trade Treaty/ и активно га проводи у пракси.

На регионалном нивоу БиХ је и потписница Споразума о субрегионланој контроли наоружања која омогућава одржавање стабилног нивоа конвенционалног наоружања и спречавања трке у нароужавањау.