latinica  ћирилица
17/06/2018 |  16:29 ⇒ 21:09 | Аутор: РТРС

Не у иностранство без путног здравственог осигурања!

Ако планирате да за годишњи одмор идете у иностранство, не прелазите границу без уплаћеног међународног путног здравственог осигурања!

Ино образац добија се у Фонду здравственог осигурања, чиме остварујете право на бесплатну хитну медицинску помоћ. И путничке агенције обезбјеђују путно осигурање, које подразумијева и здравствено.

Осигураници Фонда здравственог осигурања РСепублике Српске могу да користе здравствену заштиту приликом привременог боравка у иностранству, али само у земљама које са БиХ имају потписан споразум о социјалном осигурању. То су све земље бивше Југославије, Мађарска, Румунија, Аустрија, Њемачка, Луксембург, Белгија, Холандија, Италија и Турска. Процедура за добијање ино обрасца је једноставна, а осигураник само треба да се јави свом породичном љекару.

- Увјерење се добија без обзира да ли осигураник има неку акутну или хроничну болест, важно је да је тренутно здравствено стање добро и да не изискује лијечење, нити боравак у болници. На основу тог увјерења, као доказ да је особа способана за пут у надлежној пословници Фонда се вади бесплатно ино образац - појаснила је Нада Милошевић, шеф канцеларије Бијељина Фонда ЗО.

Осигураници могу користити здравствену заштиту и у Чешкој, Словачкој, Пољској и Великој Британији. За ове земље не треба ино образац, него само пасош БиХ и уз помоћ наше амбасаде у тим земљама могу остварити ово право. И они који путују преко туристичких агенција узимају путно осигурање

Дијана Зељко, агент продаје, каже да је нпр. за 10 дана осигурана сума на 20.000 евра око 30 марака по особи. Уколико родитељи путују са дјецом, добијају попуст, па је тада много повољније, а то зависи од периода путовања и земље у коју путују.

Фонд здравственог осигурања промовише права својим осигураницима. Резултат тога је да је 48.300 ино образаца издато прошле године, док је уназад двије године било 39.000.

Ино образац се издаје на максимално 60 дана у току године,  за хитну медицинску помоћ у јавним здравственим установама те земље. Правилником о кориштењу здравствене заштите ван Републике Српске, здравствено осигурање у иностранству могу добити и студенти који тамо студирају и деташирани радници.