latinica  ћирилица
17/06/2018 |  20:15 ⇒ 20:31 | Аутор: СРНА

Пападопулу: Највећи успјех мисије - одлазак са Косова

Шеф Еулекса Александра Пападопулу оцијенила је да је, послије 10 година, највећи успјех мисије то што одлази са Косова, које је сада "потпуно одговорно за будућност".
Еулекс (илустрација) -
Еулекс (илустрација)

Она је рекла да "није све савршено", али да нико и није очекивао да ће се "институције владавине права изградити у 10 година".

- Наш највећи успјех је то што одлазимо. Помогли смо властима да успоставе основе система владавине права и сада је вријеме да они сами буду потпуно одговорни и одржавају оно што је постигнуто у ових 10 година - рекла је она за Н1.

Додаје, да нико није очекивао да ће се институције владавине права изградити у 10 година.

- Ако ме питате да ли је све савршено, рећи ћу да није. То није био наш циљ и нико није очекивао да ће се институције владавине права изградити у десет година и бити на савршеном нивоу. Ситуација је данас много боља него што је била прије десет година - рекла је Пападопулу.

Одговарајући на питање да ли је Косово способно да преузме све случајеве, Пападопулу је рекла да капацитети постоје, а да ће се видјети да ли ће бити успјешни.

- Потребна им је помоћ. Ми зато не одлазимо потпуно ,већ остајемо са новом мисијом. Можда не остајемо у извршној улози, већ остајемо са мандатом надгледања и савјетодавања - рекла је она.