latinica  ћирилица
18/06/2018 |  09:07 ⇒ 09:07 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Подјела добро рјешење, али само ако се веже за питање Српске

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић оцијенио је да је подјела Косова и Метохије најрационалније и добро рјешење, али само ако се подјела веже за питање Републике Српске.
Драгомир Анђелковић - Фото: Novosti.rs
Драгомир АнђелковићФото: Novosti.rs

Он је нагласио да би Србија вјероватно добила више да је то предложила раније, али, како је оцијенио, шта је ту је.

"Треба имати на уму да без договора са нама Косово никада неће бити права држава. По мом мишљењу, у питању је добро решење, али само ако се подела Космета веже за питање Српске", рекао је Анђелковић за "Блиц".

Он је навео да би се, када је ријеч о манама таквог рјешења, Србија одрекла дијела територије и у историји би то тако било записано. "Ипак, то би се морало прихватити, али са компензацијом", рекао је Анђелковић.

Он сматра да ће о питању Космета на крају одлучивати велике силе, јер, како је нагласио, Албанци нису самосталан фактор.

"Ако Вашингтон каже да је подела Космета повољно рјешење, то ће прихватити Приштина. С друге стране, Трампова администрација је показала да је спремна на компромис да попусти конопац као у Северној Кореји", рекао је Анђелковић.

С тим у вези, он је нагласио да би и рјешење косовског питања могло бити производ разговора Москве и Вашингтона.

"То је ипак питање геополитике. Са решењем не треба журити због ЕУ интеграција", поручио је Анђелковић.

Идеју о подјели Косова и Метохије као најповољнијем сценарију за рјешење кризе у јужној српској покрајини прво је у мају изнио министар спољних послова Србије Ивица Дачић,а затим је актуелизована послије изјава министра трговине Србије Расима Љајића и министра одбране Србије Александра Вулина протеклог викенда.