latinica  ћирилица
18/06/2018 |  14:17 ⇒ 18:49 | Аутор: СРНА

Савановић: Очекујем усвајање закона о заштити жртава ратне тортуре

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изразио је очекивање да ће у Народној скупштини Српске бити усвојен приједлог закона о заштити жртава ратне тортуре.

Након састанка у Бањалуци са делегацијом Савеза логораша Српске, Савановић је у изјави новинарима подсјетио да је парламент Српске раније усвојио нацрт овог закона, након чега је ресорно министарство организовало јавну расправу.

"Уважавајући све сугестије и корисне примједбе у односу на нацрт овог закона, ми смо их прихватили и уградили у приједлог закона који ће сутра бити разматран у парламенту Републике Српске", рекао је Савановић.

Он је навео да је на састанку било ријечи о бањској рехабилитацији за логораше који су ранијих година били обухваћени овим третманом, те о категоризацији и одређеним пропустима у категоризацији појединих припадника Министарства унутрашњих послова Српске.

Савановић је рекао да ресорно министарство има исти однос према свих 12 невладиних удружења од општег интереса у Републици Српској и да је отворено за рјешавање свих њихових проблема.

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић сматра да би статус жртве ратне тортуре требало да оствари мушко и женско лице које је незаконито лишено слободе и изложено било којем облику тортуре, укључујући и дјецу.

"Имамо примјер гдје је мајка била заробљена у логору Високо, а њено дијете је имало само 15 дана. Сада се од тог дјетета тражи медицинска документација да има најмање 20 одсто неког оштећења", рекао је Дукић новинарима.

Он је додао да српски логораши траже да поново буду укључени у програм бањског лијечења, те да сви заробљени логораши као борци Војске Републике Српске имају повезан ратни стаж.

Дукић је у име Савеза логораша Републике Српске уручио Савановићу признање - медаљон Савеза у знак захвалности, јер, како је нагласио, разумије проблематику српских логораша.