latinica  ћирилица
18/06/2018 |  14:36 ⇒ 14:38 | Аутор: СРНА

Меркелова прихватила понуду Хришћанско-социјалне уније

Њемачки лидер Хришћанско-демократске уније /CDU/ Ангела Меркел прихватила је данас понуду Хришћанско-социјалне уније /CSU/ да одгоди до јула забрану пријема миграната који су раније регистровани у другим чланицама ЕУ, јавила је агенција DPA.

Овај компромис, уколико буде потврђен, помоћи ће у смањењу јаза који је запријетио раскидом седамдесетогодишње коалиције двије конзервативне странке, што би вјероватно дестабилизовало Владу.

На састанку руководства CSU у Минхену странка је договорила да одмах почне примјена политике враћања миграната којима је раније забрањен улаз у Њемачку, али да се до краја мјесеца одгоди забрана која се односи на претходно регистроване у другим чланицама ЕУ, изјавили су званичници.

Њемачки министар унутрашњих послова Хорст Зехофер рекао је раније да његова странка CSU не намјерава да руши Меркелову, која је и канцелар Њемачке, и њену Владу, а у вези са политичким спором због миграната.

Зехофер тражи да буду враћени са њемачке границе они мигранти који су регистровани у некој од земаља ЕУ или им је у Њемачкој одбијен захтјев за азил.

Меркелова са тим није сагласна, јер сматра да би то ослабило ЕУ.