latinica  ћирилица
18/06/2018 |  14:58 ⇒ 18:02 | Аутор: СРНА

Богданић: Почетак изградње нове болнице у Добоју крајем августа

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић рекао је данас да је болница у Добоју друга по величини у Републици Српској и да ће тендер за изградњу нове модерне болнице "Свети аспостол Лука" бити објављен сутра, а да је циљ да се са изградњом почне крајем августа, односно у првој половини септембра.
Бањалука: Богданић - прес - Фото: СРНА
Бањалука: Богданић - пресФото: СРНА

Богданић је на конференцији за новинаре у Бањалуци, на којој је представљен идејни пројекат за изградњу, опремање и уређење простора око болнице "Свети апостол Лука" у Добоју, рекао да ће међународни тендер трајати 45 дана.

Он је навео да ће нова болница, за коју ће из буџета Републике Српске бити обезбијеђено око 80 милиона КМ, располагати медицинским специјалистичким службама као и свака модерна болница.

Богданић је рекао да ће Министарство здравља и социјалне заштите Српске у свом буџету у наредних, највјероватније, 10 година планирати средства која ће се плаћати за нову болницу у Добоју.

Планирано је, како је рекао, да нови објекат болнице на површини од 28.000 метара квадратних буде изграђен за три године.

Према његовим ријечима, локална заједница је изразила спремност да болницу ослободи плаћања обавеза за потребне дозволе.

"Стандарде које смо поставили у идејном пројекту и будућем пројектовању ће тражити да то буде модерна болница, не по свом изгледу, него и по садржају, енергетској ефикасности, опремљености и да створимо квалитетан кадар", истакао је Богданић и додао да ће нова болница у Добоју имати и салу за катетеризацију.

Богданић је захвалио предсједнику Владе Републике Српске Жељки Цвијановић, колегама министрима и свим сарадницима из болнице у Добоју и УКЦ Републике Српске који су имали разумијевање и радили на овом пројекту.

Он је навео да је у примарну здравствену заштиту у протеклих 12 година уложено око 47 милиона КМ.

"Ово је дванаеста година заредом како су владе Републике Српске окренуте према здравству у смислу развоја здравственог система, од улагања која су почела 2006. године доласком садашњег предсједника Републике Српске Милорада Додика на чело владе Републике и ево трају до дана данашњег", рекао је Богданић.

Он је подсјетио да је у завршној фази реконструкција и доградња Универзитетског клиничког центра Републике Српске и да ће крајем августа или почетком септембра почети пресељавање пацијената са локације из града на локацију Паприковац.

Он је нагласио да је то највећи пројекат који је урађен у здравственом систему Републике Српске и шире у протеклих педесетак година.

"Болница у Источном Сарајеву такође иде добром динамиком, прије 15 до 20 дана кад сам био, грађевински радови су били завршени 70 одсто и набавља се медицинска опрема", навео је Богданић.

Директор добојске болнице "Свети апостол Лука" Милорад Живковић рекао је да је стара болница у Добоју изграђена 1952. године, да је било великих проблема у одржавању свих објеката, те да ће се изградњом нове болнице добити једна установа много ефикаснија и организованија него сада.

Она је рекао да изградњом нове болнице не добија само добојска регија, већ и шире, напоменувши да у добојској болници психијатријски пацијенти не долазе само из добојске регије, већ и из Брчког, Бијељине и Зворника, јер они немају такве установе.

"Овим добија и здравствени систем и сама Репблика Српска", рекао је Живковић и додао да је заинтересован да изградња нове болнице у Добоју почне што прије.

Он је захвалио свим учесницима у овој активности, ресорном министарству и предсједнику Републике Српске Милораду Додику.

Помоћник министра здравља и социјалне заштите Милан Латиновић рекао је да је нова болница конципирана у једном, монолитном објекту, који је јасно функционално подијељен по спратовима.

Он је навео да укупна бруто површина нове болнице износи 28.078 метара квадратних, да ће уз приземље имати шест спратова, те да ће располагати са 468 кревета, од тога у стационару 402.

Латиновић је нагласио да ће нова медицинска опрема омогућити нове, савремене методе дијагностике и пружања здравствених услуга.