latinica  ћирилица
18/06/2018 |  15:46 | Аутор: СРНА

Ускоро прве тужбе грађана против чланица НАТО

Прве тужбе грађана Србије, обољелих од карцинома против земаља чланица НАТО-а које су бомбардовале Србију осиромашеним уранијумом треба очекивати током јесени, речено је данас у Нишу на Међународном симпозијуму - Посљедице бомбардовања СР Југославије осиромашеним уранијумом 1999.
Посљедице НАТО бомбардовања - Фото: РТРС
Посљедице НАТО бомбардовањаФото: РТРС

Скупу присуствује и бивши италијански војни пилот Доменико Леђеро, који је навео да је већ доказано штетно дејство и повезаност осиромашеног уранијума и канцерогених обољења, и то још од 1987. године.

"Посједујемо видео из Пентагона на коме се указује на штетност осиромашеног уранијума по здравље људи и данас ћемо га пројектовати током овог скупа, а ставићемо га на располагање и вашим службама, јер је све у служби истине", рекао је Леђеро.

Он је навео је да је у Италији било више од 80 судских поступака, и да су сви ти процеси добијени, а пресуде су биле у корист војника и осуђујуће за Министарство одбране Италије, преносе београдски медији.

Предсједник Удружења грађана "Осиромашени уранијум" Свето Ного рекао је да тужбе неће бити колективне, већ појединачне тужбе обољелих од карцинома, као и тужбе њихових породица.

"Земље чланице НАТО тужићемо за материјалну и нематеријалну штету. Кренућемо са тужбама против пет земаља, а послије симпозијума биће договорено које ће то земље бити", навео је Ного.

Он је истакао да ће наредних мјесеци бити формиране радне групе које ће писати тужбе и додао да су иза тог стале Адвокатска комора Србије, Адвокатска комора Београда и дијелом Адвокатска комора Ниша.

Адвокат Срђан Алексић рекао је да је за процесе који ће бити вођени пред судовима земаља чланица НАТО-а за грађане Србије најбитније то што је италијански суд потврдио узрочно-посљедичну везу између осиромашеног уранијума и оболијевања војника на бомбардованом подручју Косова и Метохије.

"Војницима обољелим од канцера и породицама преминулих суд у Италији одобрио је надоканаду штете у висини од 200.000 до 500.000 евра. Ми ћемо тражити исту одштету за наше грађане", нагласио је Алексић.

Према његовим ријечима, Италијанима је било потребно пет година да на суду докажу узрочно-посљедичну везу између бомбардовања осиромашеним уранијумом и оболијевања од канцера.

"Апелујемо да дође до споразума и рјешења мирним путем, јер уколико је италијанским грађанима исплаћена накнада штете не видим разлог због чега је не би добили и наши грађани", истакао је Алексић.

Руководилац помоћи парламента Русије Србији током 1990-их година Сергеј Бабурин рекао је да Србија јесте много закаснила са тужбама, али још није сасвим касно да их поднесе.

Бабурин је рекао да су осуђени многи људи који су бранили земљу, а нису осуђени они који су је бомбардовали.

Дводневни симпозијум у Нишу окупио је тридесетак домаћих и међународних стручњака из области права, медицине, технике, атомске физике и екологије.