latinica  ћирилица
18/06/2018 |  16:02 ⇒ 21:19 | Аутор: РТРС

Отворена прва хипербарична комора у источној Херцеговини

У требињској Болници отворена је прва хипербарична комора у источној Херцеговини. Пројекат је реализован Споразумом о приватно-јавном партнерству са фирмом Баромед из Београда.

Терапија у хипербаричној комори, због које су пацијенти из Херцеговине путовали стотинама километара у друге центре, од сада је доступна и у Требињу.

- Код многих болести ова терапија се успјешно примјењује, посебно код дијабетеса, а у Требињу има око 2.500 дијабетичара - каже Бранкица Стевић, власница предузећа Баромед.

Амбуланта је отворена у згради Болнице, у простору који је намјенски опремљен. Уз стручњаке са стране, запослено је и шест посебно обучених медицинских радника из Требиња.

Пацијенти могу користити ову терапију са упутницом породичног љекара и плаћањем партиципације, јер је склопљен уговор и са Фондом здравственог осигурања Републике Српске.

Директор Болнице, Бранислав Грубач, истакао је да грађани источне Херцеговине ради лијечења овим третманом неће више морати ићи у удаљене здравствене центре те изразио наду да ће ускоро бити повећани капацитети Болнице.

Градоначелник Требиња, Лука Петровић, изразио је задовољство чињеницом да у том граду сада постоји још једна здравствена услуга због које грађани Требиња, али и Херцеговине, неће морати да путују ван своје регије, те напоменуо да је ово најсавременија барокомора.

Баро-терапија показала је позитивне ефекте у лијечењу низа обољења. Поступак подразумијева удисање 100-одстотног кисеоника под притиском. За сада је у требињској Болници досупна једна комора, а планирано је да се набави још једна, како би баро-терапија била доступна већем броју пацијената.