latinica  ћирилица
18/06/2018 |  17:41 | Аутор: СРНА

Аустрија- Тинејџерка са Космета притворена због сумње на тероризам

Петнаестогодишњакиња поријеклом са Косова и Метохије налази се већ мјесец дана у затвору у Аустрији због сумње да је припремала терористички напад.
Аустријска полиција (Фото: epa/Kerstin Joensson) -
Аустријска полиција (Фото: epa/Kerstin Joensson)

Према писању бечког Стандарда, једна страна обавјештајна служба информисала је аустријске колеге 16. маја да је са ИП адресе у Доњој Аустрији разматрано спровођење терористичког напада, а анализом података ушло се у траг дјевојчици која је 18. маја смјештена у истражни притвор.

Тинејџерка је од априла преко чет система износила симпатије према Исламској држави, преносе београдски медији.

Она се на социјалним мрежама представљала као мушкарац под именом Давуд и користила тајне чет групе присталица Исламске државе, разговарајући о плановима за спровођење терористичког напада у Аустрији.

Посебно се интересовала за нападе отровом и то на мјестима на којима се продају прехрамбени производи.

Информисала се како да користи хемикалију попут "ејџент оранж", као и о путовању из "земље невјерника" у земље вјерника.

Адвокат дјевојке Волфганг Блашиц уложио је жалбу због истражног притвора, истичући да је његова штићеница у невољу доспјела због "хвалисања које не одговара реалности".

Он је указао да је она у мјесту у којем живи предодређена на неуспјех и да је једина која носи мараму.

Њени родитељи су прије много година дошли са Космета у Доњу Аустрију, и тамо су се, према ријечима адвоката, одлично интегрисали, те су важили за лица којима вјера није уопште битна.

Ухапшеној тинејџерки је 30. маја продужен истражни притвор, што адвокат сматра погрешним потезом, те истиче да је она прихватила сарадњу са надлежним који треба да јој помогну у ресоцијализацији.