latinica  ћирилица
18/06/2018 |  18:52 | Аутор: Вечерње новости

Кос.Митровица- На Сабору и умјетници из Српске

Отварањем ликовне колоније "Младен Поповић" почео 24. Сабор културног стваралаштва Србије у Косовској Митровици.

Отварањем ове ликовне колоније у Косовској Митровици почео је 24. Сабор културног стваралаштва Србије који ће наредних недјељу дана бити стејциште познатих умјетника, пјесника и посленика културе из Србије и региона.

Сабор окупља око 500 учесника из Србије, Црне Горе, Републике Српске и Бугарске.

Митровчани ће бити у прилици да виде дјела која умјетници стварају, а биће то и прилика да се млади таленти огледају у ликовној умјетности. Богат програм подразумијева и пјесничке вечери Александар Аца Деспотовић, промцију Зборника 23. Сабора, а планирани су и бројни други садржаји.

- Циљ нам је да на овим просторима очувамо српску културу, идентитет српског народа и коријене српства - рекао је на отварању директор Културног центра Миодраг Радомировић.

Оцијенио је да је доказ да су на правом путу и то што ће Сабор догодине славити јубилеј, 25 година једне од највећих културних манифестација у Србији.

Предсједник Привременог органа Косовске Митровице Александар Спирић обећао је да ће, као и до сада, Србија бити уз свој народ на Косову и Метохији.

- Ми смо одлучни и истрајни да овдје останемо, а наша постојаност огледа се у очувању језика и дјела које ће умјетници овдје стварати наредних дана - рекао је Спирић.

Сабор организује Културни центар "Драгица Жарковић", а покровитељ је Привремени орган Општине Косовске Митровице.