latinica  ћирилица
18/06/2018 |  23:35 ⇒ 19/06/2018 | 08:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић: Не брину ЕУ мигранти, већ Косово

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да не постоји опасност да ЕУ поново уведе визе за српске држављане, иако је Србија укинула визе за грађане трећих земаља.
Ивица Дачић - Фото: СРНА
Ивица ДачићФото: СРНА

Дачић је за Вечерње новости оцијенио да Европску унију не брину мигранти, већ Косово.

- Не смета њима укидање виза, већ то што све више земаља повлачи признање Косова, па они кажу да је то због укидања виза. Нека ЕУ покаже податке о томе да ли је и колико повећан број миграната откад је Србија укинула визе неким земљама - навео је Дачић.

Додао је и да је "забринутост Брисела мало и лицимјерна" и најавио да ће Србија, уколико буде злоупотреба укидања виза, одмах реаговати и вратити визе.

- Одакле је дошло милион миграната у Србију него из ЕУ, они су ушли у овај регион преко спољних граница Уније - рекао је Дачић.

Како пишу Новости, Европски савјет је у својим закључцима поздравио укупан напредак Србије постигнут у преговорима о приступању са ЕУ, али је први пут опоменуо Београд због укидања виза грађанима трећих земаља.

Савјет је изразио забринутост да би политика Србије могла да отежа борбу против илегалних миграција, а те закључке би крајем сљедеће недјеље у Луксембургу требало да усвоје шефови држава или влада ЕУ.