latinica  ћирилица
19/06/2018 |  07:37 ⇒ 20/06/2018 | 07:39 | Аутор: РТРС

НСРС размотрила Приједлог закона о амнестији (ВИДЕО)

Народна скупштина Републике Српске размотрила је вечерас по хитном поступку Приједлог закона о амнестији који предвиђа амнестију за лица која се на дан његовог ступања на снагу већ налазе на издржавању казне затвора, као и осуђеним лицима која још нису упућена на издржавање казне.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

Предсједник НСРС Недељко Чубриловић закључио је данашњу сједницу, која ће бити настављена сутра разматрањем Приједлога закона о затезној камати по хитном поступку.

Министар правде Антон Касиповић рекао је да су на прво читање прихватљиви предложени амандмани на Приједлог закона о амнестији.

- Влада Републике Српске ће се у завршници изјаснити о предложеним амандманима - навео је Касиповић у завршној ријечи. Поновио је да Република Српска има примат у извршењу кривичних санкција у БиХ, те да нема проблема у финансирању рада и боравка осуђеника у казнено-поправним заводима.

Образлажући овај приједлог, Касиповић је рекао да је закон о амнестији потребан због чињенице да је Народна скупштина од оснивања до данас донијела само један такав закон и то у октобру 2005. године.

Потпредсједник НСРС Ненад Стевандић рекао је да би Приједлог закона о амнестији требало да буде донесен без било каквог политикантства.

Шеф Посланичког клуба СНСД-а Радован Вишковић рекао је да НСРС општим консензусом треба да усвоји Приједлог, а да се у наредном периоду измјенама и допунама овог акта покушају кориговати одређена рјешења.

Посланик СДС-а Миладин Станић навео је да би доношењем закона о амнестији требало да буду обухваћени Срби који су бесправно осуђени за ратне злочине пред судовима у ФБиХ.

Посланик СП Небојша Протић истакао је да нису тачне критике појединих опозиционих посланика да власти Српске нису учиниле довољно да овим законом буду обухваћена лица српске националности која су пред судовима у ФБиХ осуђена за ратне злочине.

Посланик СДС-а Недељко Гламочак рекао је да велики дио Срба осуђених за наводне ратне злочине немају никакве везе са тим злочинима, те да у БиХ нема права и правде, истичући да би за ове људе од било какве амнестије била кориснија ревизија пресуда које су донесене ретроактивном примјеном Кривичног закона БиХ.

Посланик Напредне Српске Горан Ђорђић рекао је да овај закон треба донијети, али да не види разлоге за његово доношење по хитном поступку.

Посланик НДП-а Драган Чавић рекао је да у начелу подржава доношење приједлога Закона о амнестији, али да њом не могу бити обухваћена лица која су починила тешка кривична дјела организованог и привредног криминала, убиства, насиља у породици у Републици Српској.

На данашњој сједници, Народна скупштина је размотрила по хитном поступку Приједлог закона о рударству Српске. Министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић је у завршној ријечи о овом акту навео да је Закон о рударству по хитном поступку предложен јер је тешко очекивати да ће парламент имати још једно редовно засједање до избора. 

На почетку данашњег засједања посланици су, у оквиру Актуелног часа, постављали питања представницима Владе.

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је да ће до краја године у Српској доћи до раста пензија и да ће бити разматрана могућност једнократне помоћи одређеној групи пензионера.

Разматраће се и могућност једнократне помоћи одређеној групи пензионера, навео је Тегелтија током Актуелног часа. Он је додао да још није утврђено колики је то износ средстава која ће Влада имати на располагању, истичући да ће то одредити раст, односно, групу пензија које ће бити обухваћене том мјером.

Прије почетка Актуелног часа посланици опозиције су негодовали што на питања не одговара премијерка Жељка Цвијановић. Опозиција је и прије и послије усвајања дневног реда захтијевала да се та тачка одгоди док се у Народној скупштини не појави премијерка.

Премијерка је, кажу из опозиције, била дужна да дође и одговара на посланичка питања, док су с друге стране, посланици владајуће коалиције тврдили да умјесто ње одговоре могу да дају ресорни министри.

Предсједник Парламента Недељко Чубриловић рекао је да је Влада на вријеме обавијестила скупштински Колегијум да премијерка Српске неће бити у могућности да присуствује скупштинском засједању због раније преузетих обавеза.

Посланици су, на приједлог представника власти, изгласали и 30. тачку, да се разматра Закон о фискалној одговорности, док су приједлози опозиције, да се по хитном поступку разматрају два приједлога закона, о јавним тужилаштвима и о кривичном поступку, одбијени.

Пред посланицима би, на 25. редовној сједници, требало да буде и Извјештај Анкетног одбора формираног одлуком Народне скупштине Републике Српске с циљем сагледавања свих релевантних чињеница у вези са случајем страдања Давида Драгичевића.

Посланици би по хитном поступку требало да разматрају приједлоге закона о измјени и допуни Закона о обавезним осигурањима у саобраћају, те о посебном поступку експропријације ради изградње ауто-пута Коридор "Пет це" кроз Републику Српску и изградње дионице ауто-пута "9. јануар" Бањалука-Добој.

На дневном реду су и приједлози закона о легализацији бесправно изграђених објеката, употреби знаковног језика, измјени Закона о библиотечко-информационој дјелатности, измјенама и допунама Закона о премјеру и катастру Српске, заштити жртава ратне тортуре, извршењу кривичних и прекршајних санкција Српске, као и о одузимању имовине која је проистекла извршењем кривичног дјела.

Требало би да буду разматрани и приједлози закона о измјенама и допунама Закона о општем управном поступку, измјенама и допунама Закона о матичним књигама, измјенама и допунама Закона о извршном поступку, те измјенама и допунама Закона о научно-истраживачкој дјелатности и технолошком развоју.

На дневном реду су и извјештај о раду Министарства унутрашњих послова Републике Српске за 2017. годину, Консолидовани извјештај о извршењу буџета Републике Српске за 2017. годину, извјештај Комисије за концесије Српске за 2017. годину, годишњи извјештај Омбудсмана за дјецу за прошлу годину, те Приједлог стратегије борбе против корупције у Републици Српској од 2018. до 2022. године.