latinica  ћирилица
19/06/2018 |  10:27 | Аутор: БЕТА

Гутереш упозорава: Газа близу ивице рата

Генерални секретар УН Антонио Гутереш оцијенио је да је ескалација насиља у појасу Газе "упозорење свима да је ситуација близу ивице рата".
Антонио Гутерес - Фото: AFP
Антонио ГутересФото: AFP

Он је позвао Израел и Хамас који влада том палестинском територијом, да поново потврде посвећеност прекиду ватре којим је окончан рат 2014. године.

У извјештају Савјету безбједности, до кога је синоћ дошао АП, Гутереш је навео да је шокиран што израелска војска користи убојиту силу откако су почели протести на граници Газе 30. марта. Он је навео да војска има "одговорност да се максимално уздржава" сем ако се не ради о посљедњем средству.

"Убијање дјеце, као и јасно обиљежених новинара и медицинског особља од стране снага безбједности за вријеме демонстрација је посебно неприхватљииво. Њима мора бити допуштено да обављају своје дужности без страха од повреде", рекао је Гутереш.

Шеф УН је такође упозорио да акције Хамаса и других екстремистичких организација не само доводе у опасност животе Палестинаца и Израелаца, већ и "напоре да се поврати достојанство и изгледи за подношљиву будућност Палестинаца у Гази".

Он је навео ракете које се испаљају на Израел и покушаје неких демонстранта да пробију граничну ограду. "Недвосмислено осуђујем кораке свих страна који су нас довели до те опасне и осјетљиве ситуације", рекао је генералани секретар УН.

Од почетка масовних протеста против израелске и египатске блокаде који се одржавају једном недјељно убијено је више од 120 Палестинаца и више од 3.800 је рањено израелском ватром. Здравствени званичници у Гази тврде да већина жртава није била наоружана.

Израел тврди да Хамас користи протесте као покриће за нападе на граничну ограду. Палестинци протестују и за право на повратак на садашњу територију Израела.

Стотине хиљада их је избјегло 1948. године у рату који је избио послије стварања јеврејске државе. Од два милиона становника Газа двије трећине су избјеглице и њихови потомци.

Гутереш је поновио став да нема алтернативе рјешењу по моделу двије државе, односно стварању независне Палестине уз Израел и Јерусалимом као главним градом обје.