latinica  ћирилица
19/06/2018 |  11:53 ⇒ 14:32 | Аутор: СРНА

Српска има изузетан потенцијал за развој вјерског туризма

Република Српска има изузетан потенцијал за развој вјерског туризма, од којег је потребно креирати туристички производ, истакла је директор Туристичке организације Републике Српске /ТОРС/ Нада Јовановић.
Манастир Липље - Фото: РТРС
Манастир ЛипљеФото: РТРС

Она је у изјави Срни навела да има манастира, цркава и вјерских објеката националних мањина који још нису валоризовани за туристичке посјете, те да управо због тога ТОРС сутра у Шековићима организује савјетовање о креирању туристичког производа вјерског туризма Републике Српске.

"Желимо видјети шта је то све што је у апсолутној функцији за прихват туриста и да видимо шта се може урадити на вјерским објектима националних мањина који се интензивно обнављају и на тај начин бити валоризовани", рекла је Јовановићева.

Она је напоменула да су представници туристичких агенција из Русије и Грчке показали огромно интересовање за понуду и програме вјерског туризма.

"То је ваљда и логично, мада и остали туристи који долазе у Српску неће заобићи Добрун у Вишеграду или Грачаницу у Требињу, Храм Христа Спаситеља у Бањалуци или самостан Марија Звијезда у Трапистима, те Богородицу Чајничку, гдје се ходочасти већ дуго", рекла је Јовановићева.

Она је рекла да ће у савјетовању учествовати представници туристичке привреде који су директно везани за овај тип туризма, као и стручњаци из предметне области који ће предавањима пренијети знања и искуства.

Јовановићева је рекла да је ради што боље и квалитетније промоције вјерског туризма Српске, ТОРС израдио карту православних манастира у БиХ с описима сваког од вјерских објеката на српском и руском језику, која ће бити сутра представљена на савјетовању.

Један од предавача на савјетовању, како је навела, представиће пакет аранжмане за туристичке производе "Путеви духовности у Републици Српској".

Она је напоменула да на подручју средње Дрине има лијепих манастира којима је тешко прићи, наводећи као примјер манастир Сасе код Сребренице до којег се не може доћи аутобусом, те манастир Карно у тој општини до којег води макадамски пут.

"Хоћемо и са локалним заједницама и начелницима општина да видимо шта у наредном периоду они могу урадити у овој области, а све је за добробит грађана, за креирање радних мјеста и привлачење већег броја туриста", рекла је Јовановићева.

Она је нагласила да је за туризам најважнија доступност и изразила очекивање да ће савјетовање имати ефекта.